Brandurile comuniste, la mare căutare pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine nu-şi mai aduce aminte cu nostalgie de vremurile din timpul fostului regim comunist, când mămicile foloseau zilnic maşinile de spălat AlbaLux, uscătoarele de păr Diana sau aspiratoarele fabricate la Electroargeş.

Au trecut aproape 20 de ani de când România a fost invadată de produse mult mai sofisticate cu nume de firmă venite cu surle şi trâmbiţe de pe pieţele din vest.

Multe produse româneşti se încăpăţânează să reziste şi acum timpului, ba mai mult au devenit la mare căutare.

Aşa se face că în zona centrală a municipiului Buzău, pe strada Cuza Vodă, se află un magazin rămas parcă încremenit în timp.

La intrare te îmbie mirosul de motorină cu care sunt spălate duşumelele iar pe rafturi aşteaptă cuminţi zeci de produse electronice şi electrocasnice.

Patronul magazinului de electrocasnice, un bărbat trecut de 50 de ani, spune că produsele româneşti domină vânzările la fel ca odinioară.

Clienţii noştri aleg produsele româneşti care se vindeau şi înainte de 89. Este vorba de fierul de călcat greu, râşniţa de cafea clasică, uscătorul de păr Diana, aspiratoarele de Argeş, caloriferul cu ulei sau mixerul autohton produs încă din anii 80. Clienţii s-au obişnuit cu fiabilitatea lor foarte bună şi de aceea se vând foarte bine. În acest magazin avem de la clasicele beculeţe româneşti de lanterne şi până la prelungitoare. Vânzările sunt dominate de produse exclusiv indigene” a declarat Aurel Negoiţă .

O situaţie similară găsim şi într-una din farmaciile din centrul Buzăului. Aici antinevralgicul, aspirina românească sau banalul algocalmin sunt în continuare mărci foarte apreciate de buzoieni:

Aceste branduri comuniste sunt în continuare foarte căutate mai ales de persoanele în vârstă. Sunt foarte eficiente în dureri şi în febră. Avem solicitări şi pentru produse gerontologige ca Gerovital sau Aslavitan dar care din nefericire nu prea se găsesc de ceva timp. Sunt produse foarte bune care au supravieţuit tranziţiei” spune Alexandrescu Luiza 56 de ani, farmacistă.

Un magazin de piese auto cu o poveste asemănătoare. Aici bujiile, platinile sau capacele de delcou se vând foarte bine, cu toate că „Dacia” a devenit deja o maşină de „colecţie”:

Cel mai bine se vând bujiile de Sinterom, condensatorii sau platinele de Dacie fabricate chiar aici la Buzău” mărturiseşte Iulian Cârjan de 29 de ani din Buzău, patron.
 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite