Boșcodeală și Mocanu,cercetați de ANI pentru conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului Buzău, Constantin Boşcodeală, şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, sunt cercetaţi de inspectorii de integritate pentru conflict de interese, ei fiind acuzaţi că instituţiile pe care le conduc ar fi dat lucrări unor firme ale rudelor lor.

Surse din Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au declarat pentru MEDIAFAX, că inspectorii s-au autosesizat în legătură cu cei doi în urma unor materiale de presă care-i priveau. "Sunt verificate legăturile celor doi cu anumite firme care au primit contracte de la instituţiile pe care le conduc", au declarat sursele citate.

Aceleaşi surse au mai declarat că ambilor le este verificată şi provenienţa averii, tot ca urmare a unor informaţii de presă.

La începutul lunii aprilie, într-o conferinţă de presă, primarul Constantin Boşcodeală a declarat că i s-a instituit sechestru asigurător pe toată averea, după ce a fost pus sub învinuire în două dosare penale aflate în lucru la DNA în care este acuzat de abuz în serviciu. Primarul Boşcodeală, lider al filialei judeţene a PSD, a spus că are sechestru asigurător instituit cândva în luna martie, el făcând aceste declaraţii după ce în mediul politic au fost vehiculate informaţii conform cărora el ar face obiectul unor ample verificări ale DNA şi conform cărora ar fi fost chiar ridicat de procurorii anticorupţie.

"Sunt cercetat de DNA, am calitatea de învinuit în două dosare, într-unul fiind vorba despre terenul pe care l-am preluat din domeniul privat al statului şi l-am trecut în domeniul privat al Primăriei, unde s-a construit cartierul Orizont, învinuirea fiind de abuz în serviciu, iar asta pentru că, timp de 16 ani de când sunt în funcţie, nu s-a găsit mită sau trafic de influenţă. Celălalt dosar în care sunt învinuit este pe o problemă care a fost tratată şi de Curtea de Conturi în anul 2009 şi se referă la faptul că am dat în folosinţă gratuită stadionul către Gloria Buzău. Eu nu am făcut decât să aduc stadionul din proprietatea statului în proprietatea municipiului Buzău, dar aceste lucruri nu convin cuiva. Mi se reproşează că am oferit stadionul în folosinţă gratuită Gloriei Buzău în condiţiile în care gestionarea patrimoniului nu prea îmi aparţine şi eu ar fi trebuit să mă ocup doar de păstrarea şi inventarierea sa", a declarat atunci Constantin Boşcodeală.

Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, este cercetat şi el de procurori pentru conflict de interese, la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul iniţial al anumitor materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" cu o firmă a ginerelui său, SC Baum Construct.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), după ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presă, au descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept "un om de casă" al preşedintelui CJ, Victor Mocanu. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru "Drumul Vinului", proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.

Sesizaţi de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci şi că SC Baum Construct, firma soţului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei. Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută iniţial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui. (Mediafax)

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite