Bogdan Enescu, ambasadorul matematicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor din Buzău a ajuns să fie închiriat de către loturile olimpice din Statele Unite, Ungaria, Republica Moldova şi Pakistan în urma performanţelor deosebite pe care le-a avut în ultimii 30 de ani în domeniul matematicii.

A devenit ambasador al matematicii româneşti după ce şi-a demonstrat abilităţile de logician şi de „problem solving” care l-au recomandat ca unul dintre cei mai buni specialişti de la nivel mondial.

Steaua lui Bogdan Enescu a început să strălucească încă de la finele anilor 70, când tânărul liceean al Colegiului B.P.Haşdeu din Buzău uimea o lume întreagă cu abilităţile de matematician în cadrul concursurilor internaţionale.

În 1977 la Belgrad, buzoianul Bogdan Enescu dădea o mare bătălie cu cei mai buni matematicieni în cadrul celei de-a 19 ediţii a Olimpiadei internaţionale.

Prima întrecere din ringul matematicienilor de top ai lumii avea să-i aducă şi prima medalie de bronz , ca o încununare a muncii sale şi a talentului înnăscut de logician.

A urmat apoi cea de-a doua competiţie internaţională la care a participat, Olimpiada de matematică organizată în 1978  la Bucureşti.

De această dată Bogdan Enescu a convins un întreg mapamond că este cel mai bun după ce reuşit să cucerească medalia de aur.

Bogdan Enescu spune că a prins o zi bună atunci când a reuşit să obţină un punctaj mare cu care a cucerit una dintre cele 5 medalii de aur.

După ce am aflat că voi lua medalia de aur nici n-am apucat să-mi sun părinţii. Au aflat despre reuşita mea de la jurnalul de seară de la televizunea română. În anul următor am câştigat o nouă medalie de bronz la Londra. Am fost foarte aproape de un nou mare succes dar am ratat ca din careul mic cum s-ar spune” povesteşte Bogdan Enescu.

După reuşitele din liceu, Bogdan Enescu a absolvit în anii 80 Facultatea de Matematică din Bucureşti.

Deşi ar fi putut foarte uşor să aleagă o carieră într-un oraş mare din ţară, Bogdan a preferat să revină în oraşul unde crescut, ca să educe la rândul său şi alte generaţii de matematiceni.
 

Am preferat să mă întorc la Buzău pentru că aici mă simt eu cel mai bine. Am avut oferte din multe ţări dar le-am refuzat. Mi se pare mai comod să stau la Buzău şi să mă duc din când în când să le ţin lecţii străinilor. Nu aş putea să mă obişnuiesc cu stilul lor de viaţă sau să stau departe de ţară mai mult de câteva săptămâni.Oricum în ultimii cinci ani am fost invitat la cele mai mari universităţi din Statele Unite în calitate de instructor la teberele de matematică ale americanilor şi canadienilor. Aici sunt invitaţi cei mai buni specialişti de la nivel mondial” mai spune Bogdan Enescu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce performanţe au avut elevii pe care i-aţi pregătit?

Sunt printre puţinii profesori care ca elev a fost medaliat la olimpiada internaţională pentru ca apoi să obţină rezultate similare cu elevii pe care i-a pregătit în ultimii ani.Spre exemplu Dragoş Ghioca a luat 3 medalii la olimpiada internaţională. A urmat Daniel Porumbel care a luat o medalie la olimpiada internaţională şi una la balcaniadă. Sunt destul de multe rezultate foarte bune pe care le-am obţinut ca profesor

Cum aţi reuşit să ajungeţi la asemenea performanţe?

Încă din gimnaziu citeam cu pasiune probleme de matematică, de perspicacitate şi de logică. Trebuie să amintesc în primul rând rolul profesorului Cremarenco pe care l-am avut în liceu dar şi influenţa profesorului Vlăgiou care m-a instruit în gimnaziu. Altfel e vorba doar de pasiune şi de faptul că îmi face plăcere să gândesc probleme de matematică”.

Ce-i place?

Îmi place foarte mult literatura SF. Îmi place foarte mult muzica rock şi mă refer la rock-ul anilor 70. Chiar am cântat într-o trupă rock în facultate. Muzica de chitară mi se pare că este destul de aproape de matematică.De fapt am şi un premiu pe ţară la chitară clasică la festivalul artei şi culturii studenţeşti pe care l-am luat în anii 80".

Ce nu-i place?

Nu-mi plac aşa zisele televiziuni de ştiri. Nu-mi place de cei care încearcă să-şi dea cu părerea în absolut toate domeniile. Nu-mi place politica în general deşi mi-am exercitat în fiecare an dreptul de vot”

Profil

Născut la data de 24 sept 1960 la Bacău

Căsătorit un copil

Absolvent al Facultăţii de Matematică din Bucureşti

Profesor de matematică la Liceul B.P. Haşdeu din Buzău

În anul 2000 a fost decorat de preşedinţia României cu „Ordinul Steaua României în grad de Cavaler” pentru activitatea în domeniul matematicii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite