Bogdan Adrian Lefter, un artist care i-a uimit pe chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan şi ajutoarele sale
Bogdan şi ajutoarele sale

Bogdan Adrian Lefter are monumente modelate de el în pieţe urbane de pe tot mapamondul, doreşte să creeze pentru oraşul său, însă nu găseşte nicio portiţă deschisă către autorităţile locale. Recent, tânărul artist a reprezentat România la cea de-a 12-a ediţie a celui mai important simpozion de sculptură din lume, găzduit de oraşul chinez Changchun.

Buzoianul Bogdan Adrian Lefter a participat la concursul din China alături de artişti din 104 ţări. S-a detaşat de ceilalţi prin complexitatea şi dimensiunile lucrării, intitulată „Rhino” (rinocer). Înaltă de 3,3 metri şi o lungime de 5,5 metri, monumentul românului i-a impresionat atât pe organizatori, cât şi pe colegii de competiţie. Publicul chinez a fost impresionat mai ales de mesajul transmis de artist, acesta fiind un semnal de alarmă asupra pericolului dispariţiei multor specii de animale, inclusiv rinocerul, din cauza vânătorilor brutale şi necontrolate. 

Timp de două luni, Bogdan a lucrat la structura metalică şi la modelajul din lut, după care a reprodus un mulaj din fibră de sticlă. La final, lucrarea va fi turnată în bronz şi va rămâne în parcul „High Tech Developement Zone”, din Changchun. Bogdan testase terenul cu lucrarea „Rhino” la un concurs de sculptură în zăpadă, din Pontresina, din Elveţia. Rinocerul alb, cu cornul retezat, a fost ales câştigătorul ediţiei din 2009 a acestui concurs. 

Changchun nu este singurul oraş din China în care buzoianul a realizat o lucrare monumentală. În urma unei selecţii dure pentru realizarea unor sculpturi urbane, în 2010, fântâna “Skuld the sign of the future”, realizată de Bogdan Lefter, a fost aleasă printre cele 30 de lucrări finaliste, din peste 400 trimise de artişti din toată lumea. A rămas într-una dintre pieţele publice ale oraşului gazdă, Wuxi.

Bogdan s-a întors în  ţară la începutul lunii septembrie. „Nu am timp să mă odihnesc, pentru că acum mă pregătesc pentru un concurs de sculptură în nisip, în Statele Unite, care are loc în noiembrie”, spune Bogdan. Artistul buzoian s-a calificat la finala concursului de sculptură în nisip din Florida, după ce a câştigat locul întâi la o etapă preliminară organizată în oraşul Rorschach, Elvetia, în 2010. Atunci, Bogdan a lăsat fără cuvinte juriul dar şi pe localnici cu un melc uriaş din nisip.


Neînţeles în oraşul lui

Visul lui Bogdan Lefter este acela de a înfrumuseţa salba de monumente din municipiul Buzău. Cândva, artistul a oferit primăriei Buzău o serie de proiecte de fântâni arteziene şi monumente, dar pentru că nimeni nu l-a luat în seamă, probabil din cauza vârstei, crede Bogdan, acesta a decis să îşi încerce norocul în străinătate. La numai 25 de ani, Lefter participa deja, alături de alţi 600 de artişti, la un concurs de proiecte pentru un monumet din inox, comandat de Muzeul de Artă Contemporană din Roma. Ulterior, a realizat mici fântâni arteziene pentru două orăşele din sudul Spaniei. „Nu îmi place cum arată Buzăul. Este un oraş urât la capitolul monumente, este inert şi insipid. Dacă pentru ridicarea unei fântâni arteziene, de exemplu, mai întâi ar fi consultat şi cetăţeanul, apoi un specialist, sigur nu s-ar mai construi fără gust. Nu îmi mai place că nu ţi se oferă oportunitatea să-ţi promovezi proiectele”, crede artistul.

Şansa ca Bogdan să realizeze un monument pentru oraşul lui sunt mici, cel puţin pentru perioada imediat următoare. Autorităţile locale nu-şi permit să plătească un artist monumentalist, preferând ca necesarul de figurine din piatră pentru decorat pieţele, parcurile şi sensurile giratorii să fie realizate de un sculptor salarizat de societatea Urbis Serv, din cadrul primăriei. “Ştiu că acest băiat este foarte talentat însă ce ar zice societatea civilă dacă în această perioadă grea, când abia ne cârpim pentru asfaltarea străzilor, plata unor servicii utile, am plăti câteva zeci de milioane de lei pentru drepturi de autor, unui sculptor profesionist. Nu avem bugetele unor oraşe din alte ţări”, spune viceprimarul Buzăului, Fănică Bârlă.

Aflaţi mai multe informaţii despre artistul buzoian care i-a impresionat pe chinezi cu lucrările sale în paginile ADS Buzău, săptămânal care se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite