Blat cu fonduri UE: Caracatiţa afacerilor suspecte din Teleorman se întinde până la Râmnicu Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentul în care locuiește Mugurel Gheorghiaș
Apartamentul în care locuiește Mugurel Gheorghiaș

Unul dintre asociaţii-paravan ai firmei de casă a şefului CJ Teleorman este din Râmnicu Sărat, deţine o podgorie şi este fost cântăreţ într-o trupă locală. Mugurel Gheorghiaş, asociatul principal la „firma de casă“ a preşedintelui CJ Teleorman, deţine, pe hârtie, peste 44% din acţiunile de la firma Tel Drum, care câştigă contracte de sute de milioane de euro cu autorităţile din Teleorman.

Ziarul „Adevărul“ a prezentat în numerele trecute neregulile grave care se petrec la Teleorman, unde consiliul judeţean oferă contracte pe „bandă rulantă“ pentru reabilitarea străzilor din zonă unei singure firme, Tel Drum S.A. Aceste probleme ne-ar putea costa tăierea unor fonduri europene de peste 700 de milioane de euro, după ce specialiştii Comisiei Europene au efectuat un audit la sfârşitul lunii martie la două contracte încheiate între consiliul judeţean şi Tel Drum S.A. Rezultatele verificării nu au fost încă înaintate autorităţilor din ţara noastră, dar din sursele noastre sunt nefavorabile, din cauza unor conflicte de interese.

Firma Tel Drum este deţinută, pe hârtie, de doi foşti colegi de facultate dar şi de formaţie muzicală ai preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, PSD-istul Liviu Dragnea. De altfel, acesta din urmă şi-a renovat hotelul din Turnu Severin, proprietate privată, cu ajutorul „firmei sale de casă“ cu care a încheiat un contract direct. Cu toate acestea, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, Dragnea a continuat să susţină că nu ştie cine sunt acţionarii Tel Drum. „Şobo şi Melcul sunt foşti colegi de facultate şi de trupă. Asta s-a întâmplat acum 25 de ani. Nu înseamnă că acum ştiu despre orice fost coleg ce firmă are", a spus Liviu Dragnea.

Râmniceanul acţionar la Tel Drum nu are deloc imaginea patronului de superfirmă „abonată” la lucrări cu fonduri europene

Deşi deţine, pe hârtie, peste 44% din acţiunile de la firma Tel Drum, „abonată” la lucrări cu fonduri europene şi care câştigă contracte de sute milioane de euro cu autorităţile din Teleorman, Mugurel Gheorghiaş locuieşte la ultimul etaj al unui bloc cu oameni modeşti din municipiul Râmnicu Sărat. El şi soţia se înscriu în aceeaşi notă de „normalitate”, după cum descriu vecinii.

„Ei sunt oameni cumsecade şi nu au ieşit niciodată în evidenţă cu ceva anume, vreo limuzină sau cine ştie ce haine scumpe. Lucrează ziua la o firmă a lor, am înţeles, de asigurări şi vin seara amândoi, cu maşina, nu-i ştiu marca, dar ceva de culoare albă, mai înaltă decât astea din parcare. Au o fetiţă la facultate şi cam atât ştim despre ei”, ne-a spus o bătrână locatară a unui bloc din vecinătate.

„Aici locuiesc pentru că din câte ştiu nu mai au altă casă, decât cea a părinţilor”, ne-a precizat şefa asociaţiei de proprietari de pe strada Victoriei, centrul oraşului Râmnicu Sărat.

Broker-ul de asigurări, de la oraş, este viticultor, la ţară

Mugurel Sorin Gheorghiaş deţine la Podgoria, localitate aflată la zece kilometri distanţă de Râmnicu Sărat, câteva zeci de hectare de viţă de vie pe care o întreţine cu utilaje achiziţionate în 2007, printr-un program de finanţare al Uniunii Europene. Sediul este în casa bătrânească a bunicilor din partea tatălui, un cunoscut învăţător din Râmnicu Sărat. Dincolo de gardul fermei viticole, impenetrabil de către privirile curioşilor de pe uliţă, este însă o casă cu etaj, care pare neterminată, ferestrele de la etaj neavând încă tocuri şi geamuri.

„La casa bătrânească pe care au renovat-o în ultimii ani au şi o fermă de porci. Se descurcă, pentru că mai vând struguri toamna sau vin, că au vie multă”, ne-a spus, amabilă, o funcţionară din primăria Podgoria.

Numele lui Mugurel Gheorghiaş este notoriu în anumite cercuri din Râmnic nu datorită eventualelor reuşite în cariera de expert în asigurări sau afacerile cu vin, ci trecutului său artistic. „Mugurel a cântat într-o trupă, în anii 80 parcă, cu instrumentişti buni din Râmnicu Sărat. Din studenţie cânta”, ne-a spus un muzician din Râmnicu Sărat, prieten al acestuia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite