EXCLUSIV Birul pe drepturi de autor ar putea desfiinţa unicul teatru de proiecte din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă actorii vor refuza să mai joace pentru a evita deranjul plăţii lunare a contribuţiei la stat, teatrul „George Ciprian” va rămâne fără obiect de activitate. Teatrul de proiecte angajează actorii pentru un anumit număr de reprezentaţii şi îi plăteşte prin contract de drepturi de autor.

Teatrul de proiecte „George Ciprian” este singurul din România, care îşi angajează personalul artistic pentru fiecare proiect în parte. „Funcţionează după un sistem unic la noi în ţară: cu angajament permanent sunt doar tehnicienii şi câţiva funcţionari, în total 30, iar actorii, regizorii, scenografii sunt cooptaţi, în exclusivitate, dintre cei mai buni profesionişti bucureşteni”, declara la inaugurarea intituţiei, în urmă cu 15 ani, fondatorul ei, regretatul Paul Iochim.

Tot el argumenta atunci că „această formulă, frecvent folosită în străinătate, are multe avantaje: angajarea pe termen limitat a unor personalităţi artistice, economii importante, fiind plătiţi doar cei care lucrează, posibilitatea de a oferi publicului spectacole cu actori recunoscuţi”.

Actori emblematici precum Ion Lucian, Constantin Codrescu, Virgil Ogăşanu, Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani şi mulţi alţii colaborează cu teatrul din Buzău, în baza unor onorarii plătite prin contract de drepturi de autor. „Sunt aproximativ 40 de actori pe care îi avem în portofoliu şi joacă ocazional. Aproape toţi au contracte de muncă la teatrele mari din ţară iar noi îi plătim numai pe DDA-uri (drepturi de autor, n.r.), în funcţie de cât joacă”, ne-a declarat Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului „George Ciprian”, din Buzău.

Deranjul creat o dată cu impozitarea drepturilor de autor ar putea avea o consecinţă extrem de gravă asupra instituţiei buzoiene. „Au început actorii să mă sune şi să îmi spună, supăraţi, că mai bine joacă gratis decât să fie umiliţi mergând la acele cozi. Imaginaţi-vă că actorul Constantin Codrescu o să joace în „Inimă de boxer” peste câtva timp. Pentru cei şase, şapte sute de lei câştigaţi, trebuie să stea la acele cozi”, a declarat Marinela Ţepuş.  

Actorii sunt revoltaţi şi se gândesc deja să renunţe la colabărări. „De 46 de ani fac teatru dar acum văd că nu ni se mai dă voie să ne bucurăm de meserie. Nicio colaborare nu voi mai face până nu se va reglementa această problemă iar angajatorul să reţină cumva aceste contribuţii. Într-adevăr, e un mare risc pentru teatrul din Buzău dar şi pentru alte teatre din ţară”, ne-a declarat actorul Emil Hossu, fost colaborator al teatrului George Ciprian.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite