Berea din estul Europei se naşte la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţi locale, reprezentanţi ai Ambasadei Franţei la Bucureşti, afacerişti şi preşedintele francez al Grupului Soufflet, Michel Soufflet, au inaugurat miercuri dimineaţă fabrica de la Buzău. Este cel mai mare producător de materie primă pentru berării, din Europa de Est, fabrica de la Buzău, singura din ţară, fiind realizată cu o investiţie de 65.000.000 de euro.

Grupul Soufflet, cel mai important furnizor de malţ pentru berăriile din Europa, a venit în România în urmă cu 13 ani. „Am făcut un studiu de piaţă, am început cu Rusia, pentru parteneriat cu Carlsberg, şi ne-am extins apoi spre Polonia. Având în vedere că aici pământul este bun, ne-am îndreptat către România. La început am avut unităţi mai mici la Piteşti, acolo am închis şi ne-am extins aici, la Buzău. Acolo unde sunt clienţii mari, există potenţial, iar România este unul dintre aceştia”, ne-a declarat Jean–Michel Soufflet, preşedintele Malt România.

Edilii Buzăului au aflat despre strategia marelui concern francez în urmă cu trei ani şi a încercat prin măsuri active să încurajeze investiţia. „Municipalitatea a sprijint această investiţie, de la eliberarea autorizaţiilor necesare construcţiilor şi cu scăderea de la impozitul pe teren pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, Consiliul Local a aprobat scutirea de la impozitele pe clădiri pe termen de trei ani, însă nu înainte de a avea şi avizul consiliului concurenţei. Tot municipalitatea s-a angajat la amenajarea drumului de acces”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

Un număr de 26 de buzoieni lucrează la noua platformă industrială, care va produce anual 105.000 tone de malt, din orz contractat de la producătorii agricoli de pe o rază de 250 de kilometri. Fabrica este complet automatizată iar personalul este constituit în mare parte de operatori care au fost şcoliţi timp de un an de zile, pe durata cât s-au efectuat probele tehnice. Conducerea grupului francez spune că un argument solid în alegerea Buzăului ca locaţie a fost prezenţa aici a fabricii de bere Ursus, principalul client pentru vânzarea malţului.

Fabrica are o uriaşă staţie de epurare

Pentru a primi autorizatia de mediu, fabrica de malţ a grupului Soufflet a fost obligată să-şi construiască propria staţie de epurare, care are o capacitate de prelucrare de o mie de metri cubi de apă reziduală pe zi, cam cât ar produce o localitate cu 20.000 de locuitori.

Jean-Michel Soufflet – preşedinte Soufflet România: „Există o scădere a comerţului cu bere, în funcţie de ţară, între 7 şi 10 la sută. Pentru a economisi, berăriile au schimbat puţin reţeta. În Rusia, în loc să pună 15 kilograme de malţ la un hectolitru de bere, au ajuns la 9 kilograme. calitatea scade şi în cele din urmă consumatorul nu va mai dori bere”.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite