Bătrânii bătuţi de soartă, “ucişi” de disponibilizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 47 de bătrâni, ditre care mulţi imobilizaţi la pat, riscă să ajungă pe străzi dacă se aplică legea disponibilizării. Criza fianciară loveşte crunt în cei neputincioşi şi îi trimite pe străzi sau la groapă.

Singurul aşezământ pentru bătrâniii din municipiul Buzau este, după schema de personal şi cheltuieli, la un pas de desfiinţare. Şi asta pentru că nu va mai putea funcţiona dacă legea disponibilizării va fi pusă în practică.

Potrivit legii, bătrânii imobilizaţi la pat ar trebui să se spele şi să-şi facă singuri de mâncare. În aceste condiţii, asistaţii au găsit singuri soluţia.

"Să ne dea câte o pastilă să ne omoare ca să ne desfiinţeze, să ne omoare, că asta ne mai trebuie", ne-a spus plângând o bătrână internată la cămin. Asta au ajuns să ceară bătrânii!


Căminul este supraaglomerat şi cu deficit de personal


Centrul de asistenţă pentru persoane vârstnice adăposteşte 42 de bătrâni pe hârtii, 47 practic, pe 30 de locuri alocate. Douăzeci dintre ei sunt imobilizaţi la pat şi necesită atenţie permanentă din partea infirmierelor.

Centrul are în organigramă 35 de posturi, din care cinci deja sunt blocate din lipsă de finanţare, iar şapte persoane sunt în concedii de maternitate sau sunt protejate de legea maternităţii şi nu pot fi date afară.


Disponibilizarea înseamnă închiderea căminului


Ca să se încadreze în normativele impuse prin hotărârea de guvern 23 din 2010, complexul trebuie să disponibilizeze 15 angajaţi.

"Prin aplicarea hotărârii 23 pe 2010 privind standardele de cost pentru serviciile sociale pentru noi presupune suspendarea serviciilor. Raportul dintre numărul de angajaţi şi numărul de asistaţi ar presupune să scoatem din schema de personal 15 oameni, lucru absolut imposibil pentru că nu mai vorbim de calitatea serviciilor ci strict de continuitatea lor care nu mai poate fi asigurată", ne-a declarat Maria Zăinescu, director Complexul de servicii pentru bătrâni.


Potrivit Hotărârii de Guvern 23 pe 2010 privind standardele de cost pentru serviciile sociale, la doi asistaţi trebuie să fie un angajat iar suma maximă ce poate fi alocată pe asistat e de 1400 lei pe lună, suma ce poate fi mărită de consiliul local, dacă bugetul local suportă diferenţa de preţ.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite