„Baronaşii de la ţară” dirijează banii publici spre buzunarele proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi primari au fost deja condamnaţi la închisoare cu suspendare, iar un al treilea are dosarul în curs de judecare. Aceste cazuri sunt elocvente pentru felul cum fură aleşii din mediul rural.

Sunt suficient de multe exemple numai în ultimii doi ani cât să demonstreze, cu ajutorul unor anchete judiciare, unele finalizate cu sentinţe dure, că primarii sunt principalii dirijori ai resurselor financiare ale localităţilor pe care le conduc către propriile buzunare sau ale apropiaţilor. Un primar a fost pedepsit pentru deturnarea unor fonduri europene şi înlocuit prin alegeri anticipate, un altul este în curs de judecată tot pentru fraudarea de fonduri europene, iar un alt primar a fost condamnat, de curând, la închisoare cu suspendare, pentru matrapazlâcuri imobiliare.

Tripleta primarilor penali din mandatul curent, dovediţi sau în curs de a fi dovediţi că au abuzat de funcţiile lor  pentru a-şi atrage avantaje, este formată din Neculai Jugaru, de la Râmnicelu, Constantin Baciu, de la Podgoria şi Valeriu Bîtu, din Calvini.

Primarul din Râmnicelu şi-a tras 34.000 de euro

Primul “penal” dintre buzoieni instalaţi în funcţii la ultimele alegeri locale avea să devină Neculai Jugaru, primarul din Râmnicelu, localitate cu o importantă comunitate de etnie romă. I s-a tras tocmai de la o afacere cu fonduri europene destinată acestei etnii. În 2009, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu supendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Ca manager al unui proiect PHARE pentru romi, Jugaru a obţinut fără drept suma de 34.000 de euro. I s-au interzis drepturile electorale iar vara trecută la Râmnicelu au avut loc alegeri anticipate. 

Colegu’ de la Podgoria, a păţit-o şi el

La puţin timp după condamnarea lui Jugaru, un alt primar buzoian a fost acuzat de procurorii anticorupţie. La sfârşitul anului trecut, primarul din Podgoria, Neculai Baciu, dar şi viceprimarul aceleiaşi comune, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la fraudarea fondurilor europene împreună cu un afacerist.

Potrivit procurorilor, primarul Baciu i-a facilitat prin diverse ilegalităţi lui Carmen Mironel Dascălu, patron al firmei Das Agro, încheirea unui contract de finanţare nerambursabilă în valoare de 344.000 de euro. Pentru a obţine aceste fonduri, patronul Das Agro a prezentat la Agenţia SAPARD, ajutat de primarul Baciu, mai multe înscrisuri false şi documente inexacte. Mai precis, primarul a concesionat în mod ilegal către firma respectivă un teren extravilan şi a întocmit fără drept certificatul de urbanism, cunoscând că aceste documente vor fi folosite în dosarul proiectului cu finanţare SAPARD. 

Primarul Neculai este în continuare în funcţie, pe durata procesului care se tot amână din cauza neprezentării părţilor.

CASETĂ

Ultimul sosit în echipa baronaşilor, primarul din Calvini

Recent, Valeriu Bâtu, primar în localitatea Calvini, a fost condamnat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, la şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru fals material în înscrisuri oficiale.
Condamnarea lui Valeriu Bîtu a venit după ce a împroprietărit ilegal un localnic cu un teren intravilan pentru care exista cerere de revendicare din partea adevăraţilor moştenitori. În urma unor tranzacţii imobiliare, terenul a fost valorificat de către apropiaţi ai primarului Bâtu.
În urma condamnării, Instituţia Prefectului Buzău a emis zilele trecute  un ordin de suspendare din funcţie a primarului din Calvini, urmând să se organizeze alegeri parţiale anticipate pentru alegerea unui nou primar. Deocamdată, Valeriu Bâtu poate ataca în instanţa decizia de suspendare din funcţie.

CIFRĂ
33.400
de euro, este frauda din fonduri europene favorizată de primarul din Podgoria

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite