Buzău: Rodica Băceanu a lăsat roba de judecător şi s-a apucat de pictat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a pensionat după 25 de ani de magistratură iar din 2006 s-a dedicat exclusiv artei plastice. Breasla pictorilor din Buzău are la categoria celor mai „tineri” membri o fostă judecătoare, pe care Uniunea Artiştilor Plastici Amatori a adoptat-o în urmă cu trei ani. Numele ei este Rodica Băceanu, o personalitate care a reuşit să îşi lase deja amprenta în justiţia buzoiană, pe care a slujit-o ca magistrat de-a lungul a 25 de ani,

Rodica Băceanu a avut primele încercări artistice în adolescenţă. A urmat Liceul de Artă timp de o jumătate de an şcolar, în calsa a 8-a. Soarta însă avea să îi croiască un alt drum în viaţă, momentul de cotitură fiind participarea o olimpiadă naţională de limba română. Încurajată de rezultatele foarte bune de la concursul de literatură, Rodica Băceanu a părăsit arta şi a optat pentru un liceu cu profil de filologie.

A ajuns la facultatea de drept, mai întâi la Iaşi, doi ani, după care s-a transferat la Universitatea Bucureşti. „În primii ani de studenţie ţin minte că am cumpărat un carton uriaş pe care abia l-am urcat în tramvai. Am făcut o lucrare în cărbune pe care am expus-o pe un perete din cămin. Cred că atunci colegii mei nu erau foarte încântaţi fiindcă se mânjeau de fiecare dată cu cărbune când treceau pe lângă el”, şi-a amintit Rodica Băceanu.

Au urmat anii profesării meseriei, la Judecători şi apoi la Tribunalul Buzău. În cele două decenii şi jumătate, cât a slujit instanţele buzoiene, magistratul Rodica Băceanu a simţit continuu că este un artist ascuns sub roba monotonă. „Pentru mine, pictura a fost ca o lumânare care mereu a pâlpâit timid, sufocată de sarcinile multiple pe care le-am avut inclusiv la serviciu şi în familie. A fost însă un dar de la Dumnezeu faptul că am avut atâta timp în cei trei ani de la pensionare. De la un hobby, tinde să devină o pasiune”, ne-a spus pictoriţa.

S-a pensionat ca să se apuce de pictat

În 2006, Rodica Băceanu a profitat de oportunitatea pensionării anticipate, după 25 de ani de activitate, şi astfel a avut şansa să revină în lumea artiştilor, pe care o părăsise cu mulţi ani în urmă. Şi-a amenajat un atelier într-un colţişor al casei din satul Mierea şi de trei ani este un pictor cu o activitate prolifică. „Am avantajul de a locui într-o zonă superbă, cu multe peisaje, din care mă şi inspir”, ne-a mărturisit pictoriţa.

Între temele abordate de ea, predomină peisajele şi florile colorate. În tablouri se reflectă personalitatea autorului, după cum o spune chiar artista. „Colegii mei magistraţi mă vedeau calmă, relaxată, puţin introvertită, care a avut răbdare şi în faţa numeroaselor dosare dar şi în faţa şevaletului. Am îmbinat fermitatea cu toleranţa, motiv pentru care pot spune că am fost regretată de colegi după ce am ieşit la pensie”, ne-a spus Rodica Băceanu.

Artista Rodica Băceanu a avut zilele trecute prima expoziţie individuală, la Biblioteca Judeţeană Buzău. „În ultimii ani am pictat peste 70 de tablouri. Unele sunt acasă, altele în expoziţie şi foarte multe în birourile colegilor magistraţi din Tribunal”, ne-a spus pictoriţa.

Ce vă place? „Am tânjit mereu după momentele când o să mă apuc din nou de pictat. M-a ajutat Dumnezeu, iată, şi asta voi face mult timp de acum înainte. Mă limitez la singurul hobby, care devine deja pasiune, pictura, şi nu am timp de altele pentru că mă solicită destul de mult familia şi nu numai ea”.

Ce nu vă place? „Nu îmi place realitatea noastră care a devenit prea apăsătoare, decepţionantă, deşi nu am reuşit să mă distanţez mereu de problemele vieţii cotidiene. Nu poate să nu te afectze modul în care s-a pervertit realitatea în ultima vreme”.

Întrebări şi răspunsuri:

V-a ajutat arta în meseria dumneavoastră? „Sigur că da. Mi-a dat o mai bună cunoaştere a lumii, mai multe posibilităţi de reflecţie, răbdare multă şi capacitatea de a vedea lucrurile în perspectivă. Privind în urmă, cred că mi-a modelat sufletul care acum se reflectă în tablouri”.

Familia v-a ajutat? „Am doi copii şi un soţ extraordinari, cărora le mulţumesc. Soţul meu este colecţionar de albume, biblii şi cărţi vechi iar eu de multe ori m-am inspirat din paginile lor. Bineînţeles că a fost doar un punct de pornire fiindcă mi-a plăcut originalitatea”.

Regretaţi că nu aţi continuat arta? „Dacă aş lua-o de la început, , mi-aş schimba un pic biografia şi cred că nu aş mai renunţa la liceul de artă. E nevoie de mult tmp pentru desăvârşirea în artă, dar sper că îl am de acum încolo”.

PROFIL
Născută pe 26 octombrie 1957, în localitatea Boboc, judeţul Buzău;
Ocupaţia: Judecător pensionar, artist plastic amator, membru UAPA
Familie: căsătorită, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite