Autorităţile se contrează pe tema regionalizării ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Paul Beganu
Prefectul Paul Beganu

Proiectul guvernanţilor de a reface harta administrativă a ţării prin crearea a opt regiuni naşte puternice reacţii în rândul autorităţilor din judeţul Buzău. Dacă prefectul, reprezentant în teritoriu al Puterii, are argumente pentru susţinerea proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean, ales din rândul Opoziţiei, condamnă acest proiect.

Buzăul, conform planul de regionalizare, ar urma să facă parte din zona de sud-est, alături de Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Oamenii ar fi dezavantajaţi, spune preşedintele CJ, Victor Mocanu, care crede că „această temă este menită să-i uşureze munca preşedintelui ţării de a distruge tot ce s-a făcut bun de la reorganizarea din 1968 încoace".

„Ar fi o chestiune care ar însemna costuri enorme pentru buget, o îndepărtare a administraţiei de cetăţean şi în acelaşi timp o administraţie care nu va funcţiona. Buzăul nu are nicio şansă să fie centrul regiunii. Logic, nu are cum să fie o margine reşedinţa unui nou judeţ, sigur va fi Galaţi sau Brăila, nu Vrancea, Buzău sau chiar Constanţa", spune Victor Mocanu. Într-un astfel de scenariu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău va rămâne fără post.

Prefectul a descoperit însă argumente care susţin regionalizarea. Paul Beganu este de părere că o reorganizare teritorială ar trebui decisă chiar la nivelul comunelor.

„La nivelul judeţului cred că s-ar impune, deoarece avem probleme cu 16-17 localităţi care nu reuşesc efectiv să se descurce financiar. Guvernul va gestiona numai fondurile europene pentru obiective de interes naţional iar ce ţine de interesul local va fi gestionat de acest să-i zicem mic guvern, care va fi administraţia regiunii, de fapt a judeţului", declară prefectul Paul Beganu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite