Aurel Lupu este „administratorul” porumbeilor voiajori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de 31 de ani se împarte între slujba de administrator la o firmă israeliană şi pasiunea pentru creşterea porumbeilor. Aurel Lupu locuieşte în comuna Breaza, localitate aflată la poalele Dealului Istriţa. De peste 15 ani, îşi dedică o mare parte din timp creşterii a peste 400 de porumbei voiajori, pasiunea sa fiind moştenită de la tată.

Aurel este columbfil de la vârsta de 15 ani. Mărturiseşte că pasiunea pentru zburătoare i-a fost transmisă genetic de la tatăl său, columbofil încă din tinereţe. În gospodăria sa din Breaza are un coteţ special în care stau peste 400 de porumbei voiajori.

„Tata este crescător de porumbei şi de la el moştensec dragostea pentru păsări. Este o satisfacţie mare când îţi vine o pasăre de la peste o mie de kilometri şi într-un timp foarte scurt. Viteza lor de croazieră este de 200 de kilometri pe oră şi poate să le şi depăşească, în funcţie de vânt", spune Aurel.

Îi place să se documenteze mult despre porumbeii voiajori şi spune că în cei 15 ani de când le îngrijeşte, a aflat multe despre inteligentele zburătoare.

„Cei mai buni columbofili sunt în Belgia. Cei de aici au scos porumbei cărora le poartă numele, Muller, Van Bruen. Sunt porumbei care au dat rezultate prin încrucişarea unor păsări care au avut performanţe", spune Aurel.

Aurel mărturiseşte că este fascinat de porumbeii voiajori, asupra cărora planează încă multe mistere.

„Se spune că se ghidează după undele magnetice ale pământului pentru că atunci când au fost explozii solare sau cutremure, s-au dezorientat şi au fost pierderi de 80 la sută din câteva mii de porumbei. Şi eu am avut porumbei pierduţi un an, doi, după care au venit acasă", povesteşte Aurel Lupu.

Tânărul columbofil spune că această pasiune îi oferă satisfacţii uriaşe care îl fac să treacă cu vederea alte dezavantaje. „Sunt greu de întreţinut însă nu simţi că e greu, dacă faci acest sport cu pasiune. Sunt mâncăruri speciale, pastile costisitoare, tratamente pentru perioada de dinainte de plecare, pentru revenirea din voiaj. Dimineaţa, înainte de masă, trebuie să le fac zborul de antrenament şi apoi mâncarea, tratamentele specifice", spune Aurel.

Aurel este membru al Clubului Traian Popescu, din Mizil, prin intermediul căruia a participat la numeroase concursuri. „La maraton se zboară şi 1000 de kilometri. Până acum am făcut Baia Mare, Huedin, Reghin. În afară am avut la Kosice, în Slovacia", spune Aurel Lupu.

Tânărul columbofil spune că un porumbel de valoare ajunge la 10.000 de euro şi e mândru că în crescătoria sa se află unul foarte preţios. „Porumbel meu preferat este cam la jumătate din această sumă însă pentru mine are o valoare de suflet. A venit primul de la Varşovia, acum 2 ani dar acum îl ţin de prăsilă, la matcă", spune Aurel.

Aurel va face personal următoarea lansare, care este programată luna aceasta, într-o localitate slovacă din munţii Tatra.

„Fiecare crescător îşi aduce un număr prestabilit de porumbei, se notează seria pe o fişă personală, seria porumbelului şi seria unei cleme. Păsările care nu au ceasuri electronice au cleme de plastic cu două numere. La venire se ia clema de pe piciorul porumbelului, iar printr-o bătaie, cum se numeşte, se tastează pe o bucată de hârtie ora, minutul, secunda. Înainte, fiecare crescător îşi are trecută distanţa de lansare, până la el în curte. Apoi, aceste date sunt transmise la Bucureşti, unde se centralizează, se calculează viteza de zbor, distanţa, şi apar rezultatele", explică Aurel.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum se ajunge la performanţă în acest sport? „Priceperea şi reuşita unui columbofil ţin de de felul cum îngrijeşti păsările, de cât timp le acorzi, cât investeşti în hrană de calitate, tratamente. Cel mai mult depinde însă de cum faci încrucişările astfel încât să obţii păsări performante. Trebuie să ai puţine cunoştinţe de genetică".

Acest hobby îţi afectează cariera? „Din fericire, tatăl meu se ocupă acum mai mult de porumbei. Eu sunt administrator la o societate cu capital israelian care investeşte într-un proiect imobiliar în zona Breaza. Se construieşte un cartier de case, un eren de golf, crame, o să fie frumos şi tocmai am finalizat prima casă. Am lucrat mult şi chiar am ignorat un pic porumbeii".

Ce îţi place? „Columbofilia şi turismul sunt cele două hobby-uri ale mele. Atunci când nu am treabă la firmă, mă ocup de porumbei iar atunci când nu am chef nici de ei, îmi place să mă plimb, să cunosc locuri noi. Puţinul timp liber prefer să îl petrec în natură şi, Slavă Domnului, am unde, fiindcă locuiesc într-o zonă extraordinar de frumoasă, la poalele Istriţei, în Breaza".

Ce nu îţi place? „Nu îmi plac oamenii mincinoşi. În general asta urăsc. Apoi, nu îmi place să stau în aglomeraţie, în zonele intens populate, unde oamenii nu se cunosc între ei. M-am obişnuit la ţară, acolo unde toţi sunt amabili între ei, să trăiesc printre pomi, flori şi porumbei. Nu îmi place răceala celor din oraşele mari, unde toţi sunt crispaţi din cauza grijilor, a stresului".

PROFIL

Născut pe data de 8.06.1979, în municipiul Buzău

Ocupaţa - Administrator firmă româno-israeliană, columbofil

Familie - Necăsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite