Au apărut lebede pe un lac format întâmplător din Vadu Paşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lac din localitatea Vadu Paşii, format absolut întâmplător în urma excavărilor din zonă, se poate transforma în cel mai scurt timp într-un nou obiectiv turistic, după ce aici şi-au făcut sălaşul un stol de 20 de lebede, dar şi câteva raţe sălbatice.

Sătenii şi autorităţile locale sunt foarte încântaţi de prezenţa păsărilor la ei în comună şi speră ca popasul lor să fie cât mai îndelungat, mai ales că mulţi dintre ei până acum nu au avut ocazia să vadă astfel de exemplare decât în cărţi sau la televizor.


„După excavări s-a format un luciu de apă şi pentru prima dată în acest an au venit câteva lebede şi s-au aşezat acolo. Păcat că urmează să concesionăm terenul, dar cine vine s-ar putea gândi să facă din aşa ceva un punct de atracţie turistică", ne-a spus Gheorghe Firon, viceprimarul comunei Vadu Paşii.


Chiar dacă zona în care s-au oprit lebedele nu este amenjată, oamenii se opresc ca să le privească şi să le facă fotografii şi să le admire.
„Sunt foarte frumoase, chiar ceva minunat. Nu am mai văzut niciodată lebede în realitate", spune Ionica Tudor, localnică.
Acum, lacul format accidental a devenit locul ideal pentru 20 de lebede cu câţiva pui şi pentru două raţe sălbatice.


Gerul le poate alunga


Specialiştii spun că locuitorii din Vadu Paşii s-ar putea bucura întreaga iarnă de frumoasele exemplare doar dacă va fi un sezon blând. „Este foarte posibil ca acestea să fie lebede de iarnă, de origine nordică, polară. Ele au plecat spre ţările calde, iar în drumul lor spre zona de iernat, au poposit pe acel luciu de apă. Ele de regulă preferă zonele izolate", ne-a declarat Carmen Pavăl, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite