Asociaţiile de proprietari din Buzău cer avantaje fiscale pentru cei care îşi reabilitează termic locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Buzău solicită Ministerului Dezvoltării Regionale să menţioneze o serie de scutiri în proiectul privind performanţa energetică a clădirilor.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanţa energetică a clădirilor, urmând să fie introduse sancţiuni în cazul lipsei certificatului energetic. Tranzactiile cu apartamente dar şi cu clădiri nou construite ar putea fi lovite de nulitate dacă vânzătorul nu va prezenta un certificat energetic.

Pentru a uşura demersul de obţinere a acestui certificat, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Buzău cere ca cei care investesc în măsuri de eficienţă energetică, inclusiv în certificatul de performanţă energetică al locuinţei, să beneficieze de deducere din impozitul pe venit până la contravaloarea de 500 de Euro pe an şi de deducere din impozitul pe proprietatea certificată până la acoperirea costului certificatului.

Doresc, de asemenea, eliminarea TVA-ului pentru lucrările de reabilitare şi pentru materialele de construcţii folosite la reabilitare în prezent, pentru că, spun reprezentanţii Uniunii, "se înregistrează situaţia absurdă în care lucrările de reabilitare suportate din fonduri publice sunt supuse taxării, cota contribuţiei din partea asociaţiei echivalând cu valoarea TVA".

"Reamintim că România este stat membru al Uniunii Europene, având o serie de obligaţii extrem de serioase legate de creşterea eficienţei energetice. Fondul locativ din România este unul dintre cei mai mari consumatori de resurse energetice. Starea proastă a clădirilor, incoerenţa guvernamentală, descurajarea iniţiativelor de eficienţa energetică şi, nu în ultimul rând, nivelul scăzut al veniturilor populaţiei afectează şansa ca România să îndeplinească obligaţiile asumate ca stat membru UE şi să se înscrie în rândul ţărilor civilizate. O lege poate fi aplicată doar dacă există un echilibru între drepturi şi obligaţii, între facilităţi şi sancţiuni. Atragem atenţia că legiferarea trebuie făcută pentru şi împreună cu cetăţenii, nu împotriva lor! Prin presiuni şi sancţiuni, fără o informare şi cointeresare a beneficiarilor, singurul rezultat va fi o respingere fermă a certificatului de performanţă energetică!", se mai arată în scrisoarea adresată Ministerului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite