ABERANT (Video) Asistenţa Socială Buzău este târâtă prin tribunale de instituţii similare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile statului fac gesturi disperate, ca să strângă bani la buget. Direcţia pentru Asistenţă Socială Buzău a fost dată în judecată de instituţii similare din mai multe judeţe pentru o datorie de peste două milioane de lei. Banii sunt, în opinia reclamanţilor, contravaloarea serviciilor pe care centrele pentru persoane cu handicap, din judeţele vecine, le-au oferit de-a lungul anilor unor buzoieni.

Din cauza lipsei unui centru de îngrijire a oamenilor cu deficienţe severe în  Buzău, rudele acestora le-au internat în locaţii din judeţe limitrofe, iar acum Direcţiile de Asistenţă Socială de acolo cer decontarea cheltuielilor.

70 de persoane născute în Buzău au beneficiat până în acest an de îngrijri speciale în centrele din judeţele limitrofe Buzăului pentru că legislaţia nu a prevăzut înfiinţarea unor astfel de servicii în toate judeţele. Pentru fiecare în parte, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău este chemată în instanţă de instituţii similare din patru judeţe, iar în urma procesului este obligată să achite 2.000.000 de lei.

„În acest moment există două procese cu direcţiile din Vrancea şi Prahova în care suntem în faza de apel, noi constituind în continuare argumente solide pentru a nu plăti sumele de care am fost înştiinţaţi că trebuie să le plătim, respectiv 2.000.000 de lei. Nu există o vinovăţie a DGASPC întrucât politica existentă anii trecuţi la nivel naţional nu a prevăzut ca toate judeţle din ţară să deţină instituţii pentru persoane adulte cu handicap sever, iar familiile au făcut demersuri şi şi-au orientat rudele către aceste judeţe”, ne-a declarat Claudia Roşioru, directorul DGASPC Buzău.

Mai mult, legea prevede ca fiecare judeţ să susţină cheltuiala acestor persoane doar în condiţiile în care s-a solicitat măsură de protecţie, ceea ce nu s-a întâmplat la nivelul judeţului Buzău.

Gheorghe Smeu (61 de ani) a rămas paralizat în urma unui accident vascular. În 2002 a fost dus de către cumnatul său într-un centru din Lilieşti, judeţul Prahova, iar săptămâna trecută a fost transferat la Râmnicu Sărat. „Eu am stat la Lilieşti, dar acum fiecare a fost trimis în judeţul lui că eu sunt născut aici în Berca”, ne-a spus bărbatul.

Pentru a scăpa de astfel de procese DGASPC Buzău a înfiinţat anul trecut două centre de îngrijire, la Râmnicu Sărat şi Stâlpu, care au o capacitate de 100 de locuri. „Acest modul a fost o necesitate pentru că existau foarte multe persoane cu handicap ale judeţului în alte centre din ţară. În acest moment sunt 15 persoane, urmează să fie aduse încă cinci”, ne-a declarat Elena Dragomir, directorul centrului din Râmnicu Sărat.

Până acum, DGASPC Buzău a pierdut un singur proces cu instituţia similară din Bucureşti. „Procesele se află acum în faza de apel, doar cu Direcţia din Bucureşti am pierdut procesul pentru o persoană cu handicap în urma căruia a trebuit să achităm suma de 25.000 de lei”, a adăugat Claudia Roşioru.

Cea mai mare datorie a DGASPC Buzău este de peste 770.000  de lei către  instituţia similară din Prahova.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite