O nouă aşezare rupestră a fost descoperită în Munţii Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul de chilii rupestre din Munţii Buzăului ar putea fi mai vast decât se ştia până acum. Ipoteza vine din partea unui explorator din Buzău care susţine că, la Brăieşti, a găsit gura de intrare într-o astfel de peşteră.

Ion Macoveanu, organizatorul unei acţiuni de marcare a traseelor turistice, spune că, în timp ce verifica traseul pentru proiectul "Buzău Mountain Travel", a ajuns pe Culmea Hănsarului.

"Mai aveam câteva sute de metri până la Lacul Hănsaru. Am făcut un popas într-o poiană din marginea potecii. În faţa noastră se afla o vale adâncă din care se auzea susurul unui izvor. Am mers să ne spălăm în izvor şi când m-am ridicat în picioare, am zărit printre crengile copacilor intrarea într-o aşezare rupestra . Valea adâncă şi faptul că era situată pe celălalt mal al văii, într-un perete puţin accesibil, m-a determinat să renunţ pentru moment la explorarea acesteia, dar o să revin curând" , povesteşte Ion Macoveanu.

Acesta spune că a întrebat pe câţiva dintre istoricii loculului şi au spus că nu se ştie nimic despre peştera indicată de el.

"Am vorbit cu istoricul Nica şi am rămas surprins că nu ştia de ea. Mi-a zis că în timpul lui Alexandru Odobescu existau 29 de asemenea chilii, iar el nu cunoştea decât 22, fără cea descrisă de mine", spune Macoveanu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite