Artiştii sticlari au pierdut comoara „Galle”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa externă s-a reorientat spre produsele ieftine, fabricate din sticlă colorată, în detrimentul creaţiilor artistice unicat făcute din sticlă multistratificată cu tehnica extrem de rară „Galle". Rămaşi fără comenzi, artiştii sticlari au fost nevoiţi să renunţe la produsele exportate până mai ieri în peste 20 de ţări şi să fabrice kitschuri pe bandă rulantă.

Cu toate că industria sticlei dă semne de revigorare, segmentul de lux reprezentat de industria Galle-urilor este pe punctul de a-şi da ultima suflare.

Tehnica sticlei stratificate multicolore, lansată de celebrul artist francez Emile Galle, a fost importată la Buzău în anii '70 împreună cu mai mulţi artişti sticlari care cunoşteau secretele plătite cu bani grei în alte ţări. Doar în Franţa se mai lucrează acum după astfel de procedeu.

O piesă „galle" poate costa de la 25 de euro, în cazul celor mici şi mai puţin complicate, până la 3.000 de euro pentru cele care au complexitate maximă. La o piesă medie lucrează 50 de ore o echipă formată dintr-un pictor, un acidator şi un gravor, plus o altă echipă de suflători de minim şase oameni.

Până în urmă cu patru ani, industria locală de profil cumula peste 85% din producţia de galle-uri din ţară, iar toată marfa mergea la export, în Orientul Extrem, Japonia, SUA, Canada şi ţările Uniunii Europene. Însă, din ceea ce era „Galle-ul, produs reprezentativ al industriei din Buzău", aşa cum se spunea în «Strategia de dezvoltare a judeţului» făcută în 2007 de Consiliul Judeţean, se alege acum praful.

„Încasările ajungeau şi la 50.000 de euro pe lună iar acum s-a ajuns la încasări de 10 la sută faţă de anii cu vânzări bune", a declarat Gabriela Mirea, patronul firmei Decomir din Buzău.

Puţinii producători rămaşi pe piaţă spun că vor trage obloanele în maxim două luni.

„Am rămas doar cinci producători şi mai avem comenzi doar din trei ţări, faţă de aproape 20 câte erau înaintea crizei. Ne gândim să închidem, pentru că nu putem merge pe pierderi mai mult de două luni la rând", a mai spus Gabriela Mirea.

În urmă cu zece ani, în Buzău erau peste 70 de producători de galle-uri. În 2007 la Buzău existau şapte cuptoare de topit şi prelucrat sticla iar acum mai funcţionează doar unul. Pentru a face economii, proprietarii acestui ultim cuptor au fost nevoiţi ca încă de anul trecut să-şi oprească activitatea timp de câteva luni, pentru că meseriaşii de galle-uri au pierdut comenzi importante la export şi nu le-au mai închiriat cuptorul şi suflătorii sticlari.

Salvarea pentru acest cuptor a venit de unde oamenii nici nu se aşteptau, graţie comenzilor record din ultimele trei luni la produsele din sticlă colorată, kitschurile care înlocuiesc galle-urile.

"Comenzile s-au dublat la sticla colorată, pentru ca este foarte ieftină şi a crescut cererea din străinătate. Vindem abajoare pentru corpuri de iluminat, veioze şi tot felul de piese ieftine cerute la export. Dacă ar fi fost să ne bazăm pe cererea de pe piaţa din România, până acum am fi dat faliment", a spus Maria Chiricioiu, proprietare cuptorului de sticlărie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite