Apa sărată de la Monteoru, ideală pentru conservele de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niţă Liviu patronul unei pensiuni din Monteoru
Niţă Liviu patronul unei pensiuni din Monteoru

Staţiunea Sărata Monteoru construită din fonduri proprii de boierul Grigore C Monteoru şi-a dobândit faima încă la începutul secolului 20 cu faimoasa Mină de Petrol unică în Europa şi izvoarele sărate care făceau minuni pentru cei bolnavi.

De aici se trage şi denumirea de Sărata care completat cu numele celui care a fondat staţiunea -Monteoru,pe vatra aşezării atesatată documentar încă din secolul al XV-lea.

Tot această denumire consfinţeşte calitatea ieşită din comun a câtorva izvoare care curg de pe dealurile din apropiere cu o concentraţie foarte ridicată de clorură de sodiu.

Apa cu proprietăţi magnifice folosită în special pentru tratamentul extern al diverselor afecţiuni, are şi un alt secret uzitat chiar şi acum în bucătăria tradiţională.

Este vorba de murăturile pe care românii după tradiţie le prepară pentru toamnă după obiceiuri şi reţete pierdute în negura timpului.

Datorită conţinutului foarte mare de sare, această apă este folosită de gospodine pentru murături spune Niţă Liviu, patron de pensiune. „Locuiesc de 10 ani la Sărata Monteoru şi am auzit că aceste obiceiuri datează de sute de ani. Apa sărată de la Monteoru este ideală pentru conservele de toamnă. Proba care arată că această apă este bună pentru bucătărie este oul care se ridică la suprafaţă”

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite