Apa din fântâni este plină de toxine în multe din localităţile buzoiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din comuna Costeşti străbat zilnic câţiva kilometri pentru o găleată de apă curată. 20 din cele 24 de fântâni de acolo nu mai au apă bună de băut. Acolo, la fel ca în foarte multe alte localităţi din judeţ, conţinutul de nitriţi din apă este mult peste limita admisă.

Zeci de mii de locuitori ai judeţului se expun zilnic pericolului atunci când beau apă din fântânile aflate în zonele în care trăiesc. De exemplu, oamenii din Costeşti, localitate aflată la doar 12 kilometri distanţă de municipiul Buzău, merg zilnic câţiva kilometri pentru a-şi aduce o găleată cu apă cu adevărat potabilă. Din cele 24 de fântâni aflate în comună, doar patru au apă potabilă, după ce analizele efectuate de medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău au arătat că în celelalte puţuri conţinutul de nitriţi este cu mult peste limita minimă admisă.

"În localitatea Costeşti depăşirea a fost de aproape trei ori la şase din cele zece fântâni din care s-au prelevat probe recent. De asemenea, anul trecut s-au înregistrat cazuri cazuri de intoxicaţii cu nitriţi în localitatea Vadu Paşii, un caz la Ruşeţu, unul la Scutelnici, iar alte două la Costeşti", ne-a declarat Mihaela Voineagu, purtătorul de cuvânt al DSP Buzău.


Pericol de îmbolnăvire


Cele mai multe dintre fântâni au fost lăsate în paragină şi au secat după ce medicii au avertizat populaţia de riscul la care se expune consumând apa din fântâni. "Noi i-am sfătuim pe oamenii din comună să nu consume apa din fântâni, să cumpere apă plată îmbuteliată. Mulţi nu ţin însă cont şi tot din fântânile poluate iau. Consumul în cantităţi mari conduce la agravarea anumitor probleme cardiace", explică Vlaicu Giurgea, medic la dispensarul din Costeşti.

Şi-au făcut alte fântâni, mai adânci

Speriaţi de problemele de sănătate care ar putea fi cauzate de apa din fântâni, localnicii au început singuri să îşi foreze puţuri de mare adâncime. "Deocamdată toată lumea ia apă de aici pentru mâncare, din fântâna mea care e săpată la peste 12 metri, că la ei este sălcie, toxică şi se simte şi la gust", spune Ion Brânzea, un localnic de 60 de ani.


Primarul comunei a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale un proiect în valoare de 4.000.000 de lei prin care doreşte alimentarea cu apă potabilă şi o reţea de canalizare. "În momentul e faţă există un proiect pentru alimentare cu apă şi apă-canal, plus staţie de epurare. Este depus la Minister şi aşteptăm finanţare", ne-a declarat Constantin Moise, primarul comunei Costeşti.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite