Animalele devin agresive din cauza căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu numai oamenii suferă din cauza schimbărilor de temperatură, ci şi animalele. Pe caniculă, spun medicii veterinari, ele devin mult mai agresive cu oamenii, chiar cu stăpânii lor, în cazul animalelor de companie. Printre victime este şi un surdo-mut care aseară s-a trezit cu colţii unui câine înfipţi în picioare.

Odată cu încălzirea vremii, numărul pacienţilor care vin la secţia de boli contagioase a spitalului judeţean pentru vaccinul antirabic este aproape dublu.

„Vineri au fost şapte pacienţi iar sâmbătă, zece, care ne-au spus că au fost muşcaţi fie de câini foarte agresivi, fie de pisici. Numărul e aproape constant de câteva zile", ne-a declarat medicul Elena Damian, şefa Spitalului de Boli Infecţioase din Buzău.

Potrivit medicilor, numărul pacienţilor muşcaţi de animale a început să crească săptămâna trecută, când mercurul din termometre a început să urce la peste 30 de grade Celsius. Din declaraţiile acestora, reiese că în multe cazuri pacienţii au avut de-a face cu animale din propria gospodărie.

„Duminică a venit o femeie de 60 de ani, din Cochirleanca, care a fost muşcată de câinele din propria curte. S-a dus să îi dea apă şi după ce a atacat-o, femeia s-a împiedicat şi a căzut cu faţa în sus. A fost muşcată de ambii sâni, de antebraţ şi de un deget. Aproape că a mutilat-o", ne-a spus medicul Elena Damian.

Medicii veterinari spun că temperaturile ridicate sunt un factor important de stres iar animalele reacţionează în două moduri: apatie şi, mai ales, agresivitate.

„Animalele, ca şi oamenii, devin mai nervoase, mai irascibile atunci când căldura devine greu de suportat. Ar trebui mai multă atenţie din partea oamenilor chiar şi cu propriile animale din gospodării", ne-a declarat medicul veterinar Marijan Milea, de la DSV Buzău.

Surdo-muţii, neputincioşi în faţa câinilor agresivi

Chiar aseară, un tânăr surdo-mut de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă a fost muşcat de un câine, în momentul în care intra în curtea instituţiei. S-a aflat despre incident abia de dimineaţă, atunci când diriginta a observat că se vaită.

„Îi scriam întrebările pe tablă iar Lică îmi răspundea. Într-un târziu am aflat că fusese muşcat de un câine şi am încercat să merg cu el la un cabinet medical din apropiere, pentru că noi nu avem. Pe nicăieri nu am găsit deschis şi am decis să chem o cunoştinţă de-a elevului", ne-a spus Paula Zăinescu, diriginta.

Tânărul a ajuns la spital pentru tratamentul antirabic abia astăzi. Reprezentanta unei asociaţii a surdo-muţilor spune că această categorie de persoane este foarte vulnerabilă, întrucât nu aud animalele agresive şi nu se pot apăra.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite