Anghel Ursache este ultimul anticar din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din fragedă copilărie a realizat că numai cu ajutorul cărţilor poţi răzbi în viaţă şi aşa a ajuns să citească sute de volume până când a ajuns cineva. 

Este povestea economistului Anghel Ursache, omul care de la o bibliotecă cu numai 10 volume pe care o avea pe când era elev de gimnaziu a ajuns să deţină la bătrâneţe, o colecţie impresionantă ce depăşeşte peste 50 de mii de cărţi din toate genurile literare.

Visul de a-şi petrece timpul înconjurat de cât mai multe cărţi şi l-a împlinit în urmă cu 7 ani după ce şi-a deschis un anticariat în Buzău, la puţin timp după ce a ieşit la pensie.

Aici spune Anghel Ursache se simte ca şi în familie înconjurat de cărţile în care ascund toată înţelepciunea lumii.

Prima colecţie, 10 volume

Anghel Ursache spune că a început să citească încă din primele clase de gimnaziu cam tot ce-i pica în mână de la cărţile de şcoală şi până la volumele din bibliotecile vecinilor mai cu stare.“Eram foarte săraci pe vremea aceea şi eu n-aveam practice nicio carte în biblioteca. Aveam un vecin care îşi făcea milă de mine şi îmi împrumuta tot felul de cărţi pentru că ştia că-mi plac. Tot el mi-a făcut cadou primul volum la care ţineam cu sfinţenie. După câţiva ani reuşisem să strâng o colecţie impresionantă de 10 volume cu care mă mândream” mărturiseşte Anghel Ursache.

Directorul care a devenit anticar

Născut într-un cătun de munte din satul Mânzăleşti, Anghel Ursache mai povesteşte că  a realizat încă de mic că numai prin învăţătură şi multe cărţi citite poate ajunge să evadeze dintr-un univers în care se simţea practic condamanat la anonimat.

Aşa se face că a reuşit să fie un elev exemplu în timpul liceului atât la ştiinţele fixe cât şi la cele umaniste.

Printr-un complex de împrejurări buzoianul şi-a încercat nocrocul şi a dat examen la ASE în Iaşi cu alţi doi prieteni din Buzău.

Anghel Ursache spune că  deşi era pregătit să încerce şi la altă facultate umanistă, soarta a vrut ca el să devină economist. “Am aflat că din cei trei buzoieni numai eu am luat examenul şi ca să nu-i supăr m-am hotărât să nu spun la nimeni, nici măcar părinţilor. Le tot spuneam că mă pregătesc să dau la altă facultate dar într-o zi a venit poştaşul cu un plic de la facultate şi le-a dat vestea părinţilor. Aşa am ajuns economist şi ulterior prin multă muncă director economic.Atunci am realizat că am avut dreptate şi că tot viitorul meu îl datorez cărţilor pe care le-am studiat” mai spune buzoianul Anghel Ursache.

Asaltul internetului şi dezintersul faţă de carţi a făcut ca în ultimii ani să nu mai rămână pe piaţă decât un singur anticariat, cel al lui Anghel Ursache.

Conştient de rolul pe care îl poartă o asemenea meserie , de a transmite către o altă generaţie multe cărţi abandonate de proprietari, bătrânul anticar încearcă să insufle dragostea pentru cunoaştere generaţiei tinere.“Când intră pentru prima dată un copil în anticariat alături de părinţă eu îi ofer câte o portocală sau o ciocolată. Apoi le povestesc despre farmecul şi magia cărţilor şi atunci simt că i-am cucerit şi că vor deveni însetaţi de cunoaştere” mai spune anticarul.

Întrebări şi răspunsuri

Câte cărţi aţi citit până acum?

Cred că am citit câteva mii dacă este să le pun la socoteală şi pe cele pe care le-am răsfoit. Nu pot să spun exact dar cert este că sunt foarte multe, din mai toate genurile literare.Este inevitabil mai ales acum când îţi petreci tot timpul printre ele

Vor fi înlocuite vreodată cărţile cu variantele electronice?

Nu cred că se va întâmpla aşa ceva prea curând. De fapt niciodată nu cred că vor fi înlocuite în totalitate. Adevăratului bibliofil îi va dispare orice satisfacţie atunci când va citi un roman de pe un ecran rece. Cărţile au alt farmec, sunt palpabile, au consistenţă, sunt vii nu sunt iluzii fără miros

Ce-i place?

Îmi place foarte mult să stau în mijlocul cărţilor. Îmi plac plimbările în mijlocul naturii departe de lumea dezlănţuită. Îmi plac foarte mult copiii.Îmi place foarte mult poezia lui Eminescu.Îmi place foarte mult filosofia lui Platon. Îmi plac cărţile de istorie universală

Ce nu-i place?

Nu-mi place răutatea generalizată din societatea românească.Nu-mi place comportamentul unor tineri din societatea contemporană şi dezinteresul lor faţă de carte.Nu-mi plac politicienii care creează situaţia haotică din ţară
 
Profil

Născut  la data de 4 02.1945 în comuna Mânzăleşti judeţul Buzău

Căsătorit 3 copii

Absolvent al ASE Iaşi promoţia 1972

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite