Amintiri din cel de-al Doilea Război Mondial: Un general în rezervă povesteşte cum era să fie omorât de “tovarăşii” ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Dumitru Radu
Generalul Dumitru Radu

Ziua Armatei, sărbătorită în Parcul Eroilor, a fost prilej pentru veteranii buzoieni să îşi împărtăşească unul altuia amintirile din cel de-al Doilea Război Mondial. Un buzoian care a luptat în 1944 povesteşte că de două ori a fost la un pas de moarte din cauza aliaţilor sovietici.

Generalul în rezervă Radu Dumitru este unul dintre buzoienii care au participat în 1944 la eliberarea ultimului petec de ţară, de sub dominaţia trupelor hitleriste. “Eram ofiţer de artilerie iar la începutul lui octombrie apăram Câmpina, de pe vârful Ţigaia, dacă îmi amintesc bine. Până la sfârşitul lui octombrie am înaintat în Ardeal, apoi am trecut graniţa şi am ajuns până în Cehoslovacia. Apoi ne-am întors în Ungaria, unde am stat până în august 1945”, îşi aminteşte generalul de 87 de ani.

Veteranul mărturiseşte că cele mai grele clipe din perioada războiului le-a trăit după 25 octombrie 1944.

Vezi aici imagini inedite surprinse de cameramani germani, în timpul retragerii din România.

“Apăram un aerodrom de la marginea Budapestei şi într-o seară am plecat în oraş, la nişte ardeleni. La o intersecţie m-am întâlnit cu doi ofiţeri ruşi, piliţi. M-au întrebat unde este poliţia şi le-am zis că nu ştiu, apoi le-am explicat că nu sunt maghiar şi că sunt roman. Şi-au amintit brusc toate relele, Stalingrad, Odessa şi unul a întins arma să mă împuşte. M-a întrebat dacă am pistolet şi i-am zis că nu, deşi aveam un pistol în manta, pregătit să trag. Am avut noroc că a venit o maşină de-a lor, cu un ofiţer, care mi-a văzut chipiul şi a înţeles de unde eram”, îşi aminteşte fostul ofiţer.

Ofiţerul buzoian a ajuns cu unitatea sa de artilerie până în Cehoslovacia, apoi s-a întors în Ungaria, unde a stat până în august 1945. Povesteşte că pericolul nu trecuse nici după terminarea războiului. “Am mai stat câteva zile lângă Budapesta şi într-o seară am ieşit la un cămin cultural, la un bal. Unguroaicele veneau numai la noi, la români, însă acolo era şi un soldat rus care vroia să ne ia fetele. Ele refuzau, refuzam şi noi iar rusul s-a enervat, a plecat, după care s-a întors cu un camion plin cu soldaţi de-ai lui care au înconjurat căminul. Am avut noroc cu un ardelean, Robert, care m-a scos pe un geam din spatele scenei”, a povestit veteranul de război.

În urmă cu 66 de ani, la 25 octombrie 1944, ostaşii români au eliberat oraşele Carei şi Satu-Mare. Au plătit atunci tributul de sânge al eliberării aproximativ 58.000 de ostaşi români, morţi, răniţi sau dispăruţi. Încleştările au continuat şi dincolo de graniţele ţării, pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.

“Doi ruşi au vrut să mă împuşte când au auzit că sunt român. Şi-au amintit de toate relele, Stalingrad, Odessa, am scăpat cu noroc” - Radu Dumitru, veteran de război

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite