Am rămas fără muzeu de istorie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Muzeului Judeţean intră într-un proces îndelungat de renovare, motiv pentru care activitatea cu publicul a fost suspendată pe durata a trei ani.

Pe site-ul instituţiei apare deja mesajul: “începând cu data de 3 mai 2010, Muzeul Judeţean Buzău, ca urmare a începerii lucrărilor de reabilitare a clădirii din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 50, va fi închis pentru vizitare, pe o perioadă de 3 ani”.

Este pentru prima oară în cele trei decenii de existenţă când principala instituţie de istorie şi arheologie îşi închide porţile pe o perioadă atât de mare. „Este însă şi prima investiţie de asemenea anvergură în renovarea clădirii. Oamenii au început deja să ambaleze obiectele, pentru a fi conservate pe durata celor trei ani cât durează lucrările”, ne-a declarat Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Pe perioada renovării, activitatea angajaţilor muzeului va fi mai intensă decât până acum. „Cei şase conservatori şi patru muncitori nu vor sta deloc degeaba. Ei au sarcina de a ambala peste 100.000 de obiecte din patrimoniul muzeului în  364 de cutii mari pe care le vor depozita într-o aripă a clădirii. Pe parcurs, vom muta obiectele într-o altă parte a clădirii, pentru a le face loc muncitorilor. Este o cantitate mult prea mare de obiecte şi nu avem unde să le ducem în afara muzeului”, ne-a spus Doina Ciobanu.

În urma unei finanţări nerambursabile din fonduri europene şi a unei contribuţii a Consiliului Judeţean, care însumează 35.000.000 de lei, clădirea Muzeului intră în luna august în renovare. Între timp, buzoienii iubitori de istorie vor avea ca alternativă Muzeul de etnografie amenajat în Casa Vergu Mănăilă şi Muzeul de Chihlimbar de la Colţi. De asemenea, muzeul judeţean va avea obiecte în alte expoziţii din ţară.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite