VIDEO Un milion de metri cubi de pâmânt peste DN 10, numai în ultimele 24 de ore. Alunecări masive de teren în zona Chirleşti – Nehoiu.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Versantul se deplasează cu mai mult de 10 metri pe zi. Casa unei localnice de 56 de ani a fost dărâmată de noroi. Blocarea Drumului Naţional 10 este iminentă. Drumarii au muncit toată noaptea şi au montat parapeţi din beton pe o lungime de 120 de metri.

Alunecarea de teren de la Chirleşti, sat de lângă oraşul Nehoiu, s-a reactivat din cauza diferenţelor de temperatură dintre zi şi noapte, care au produs condens în planul de alunecare. Problema este veche de peste o jumătate de secol, însă până acum nimeni nu a putut împiedica straturile de argilă să se deplaseze. În anii '50 un sat întreg a fost distrus de alunecările de teren de pe acest versant.

Acum, alunecările au lăsat fără locuinţă o femeie de 56 de ani, care în plin sezon rece se vede nevoită să apeleze la mila rudelor şi a vecinilor. Un prim corp al casei sale a fost deja dărâmat, iar celălalt stă să cadă dintr-un moment în altul. „De vreo trei zile se tot mişca, dar acum se aude trosnind foarte tare, mi-e frică să mai stau în casă. Nici nu avem unde să ne mai ducem acum iarna. Eu eram ştearsă de mult de aici, dar întâi a înghiţit casa băiatului meu, iarna trecută", ne-a spus Ana Dinu cu lacrimi în ochi, localnica rămasă fără casă.


Şi Ion Dinu, fiul femeii, a rămas în acest an fără casă din aceeaşi cauză. Şi-a ridicat o nouă casă, deocamdată cu două camere, în care va trebui să îngrămădească şi agoniseala mamei. Ion Dinu a avut asigurare pentru casă, însă până acum a primit doar un sfert din sumă.

Alunecări de teren Chirleşti

„Cei de la asigurări mi-au zis să încerc să recuperez câte ceva din casă, dar nu am putut ,pentru că alunecarea forţa mereu şi casa era în tensiune. Asigurarea era pentru suma de 20.000 de euro, iar până acum am primit doar un sfert", ne-a spus Ion Dinu.

Ion Dinu se uită la casa dărâmată

Încă nu sunt soluţii

După ce malul de pământ a ajuns la marginea carosabilului, comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a decis monitorizarea zonei 24 de ore din 24. După aprecierile specialiştilor, versantul se deplasează cu 10 metri pe zi, ceea ce poate duce la blocarea Drumului Naţional 10. Drumarii au găsit o soluţie temporară pentru a împiedica pătrunderea malului de pământ pe carosabil.

Ei au montat azi noapte 40 de parapeţi din beton de câte trei tone, pe o lungime de 120 de metri. Autorităţile spun însă că această soluţie este doar de moment, pentru că alunecarea a antrenat un volum prea mare de pâmânt, peste un milion de metri cubi.

„Suprafaţa şi volumul sunt foarte mari, în 24 de ore din estimările noastre ar fi vorba de 800.000 - 1.000.000 de metri cubi şi nu se poate merge continuu pe extragerea a ceea ce curge în apropierea drumului. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de consolidarea versantulului în amonte, care să fie precedată de captarea izvoarelor care provoacă alunecarea" , a declarat prefectul judeţului, Paul Beganu.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite