VIDEO Apa râului Buzău se înnegreşte în aval de staţia de epurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi trecători pe digul dintre podul Vadu Paşii şi Balastieră ne-au sesizat apariţia unei pete de culoare gri închis în râu. Compania de Apă dă asigurări că staţia de epurare filtrează suficient însă recunoaşte că sporadic sunt depăşiri ale impurităţilor scăpate în râu şi asta din cauza agenţilor economici.

În sesizările acestora se precizează că, din când în când, în zonă se simte şi un miros puternic. Observaţia a fost transmisă mai departe autorităţilor competente, însoţită de fotografii care confirmă prezenţa petei negre în apele râului.

Direcţia Apelor Buzău – Ialomiţa, instituţia care administrează apele de suprafaţă, spune că deşi apa pare foarte poluată, în imaginile surprinse, buletinele de analiză actuale nu indică depăşiri alarmante ale cantităţii de reziduuri deversate în acel punct.



“Buletinele de analiză, care se fac la sfârşit de lună, indică sporadic depăşiri ale turbidităţii, însă reziduurile nu sunt periculoase faunei acvatice. Oricum, vom preleva noi probe în următoarele zile şi vom sancţiona gestionarul Staţiei de Epurare, dacă va fi cazul”, ne-a spus Adriana Petcu, director al Direcţiei Apelor Române Buzău  Ialomiţa.

Apa neagră care ajunge în râu vine, culmea, din staţia de epurare a oraşului, administrată de Compania de Apă Buzău. Potrivit conducerii acesteia, instalaţia de purificare funcţionează în parametrii săi normali.

“E proiectată să prelucreze 700 de litri pe secundă de apă reziduală, iar în ea nu intră în medie decât 350 de litri pe secundă, pentru că atât deveresează agenţii din zona industrială şi se preia din canalizarea oraşului. Apa este purificată suficient dar este închisă la culoare pentru că în reacţie cu aerul oxidează”, este răspunsul inginerului Dumitru Cristea, directorul tehnic al Companiei.

image



Tot acesta recunoaşte, însă, că nu de puţine ori au fost sancţionaţi de Apele Române, pentru depăşirea concentraţiei de suspensii care ajung în râu.

“Am avut o problemă, săptămâna trecută, cu fabrica de bere, din cauza căreia noi am depăşit concentraţia de suspensii deversate, cu un milligram pe litru. Noi am fost amendaţi de Apele Române şi la rându-ne am sancţionat mai departe, pentru că nu a fost vina staţiei de epurare. Din când în când, agenţii economici din zona industrială deversează peste cotele normale, mai ales la sfârşit de săptămână, între analizele noastre”, spune Cristea. 

Şi Garda de Mediu va face propriile măsurători privind gradul de poluare în apa râului. Staţia de epurare prelucrează ape reziduale de la fabrica de ulei, de zahăr, fabrica de bere şi de la populaţie. Teoretic, instalaţia de epurare, ajutată de reactivi, trebuie să reţină substanţele organice, detergenţii sau reziduurile petroliere, astfel încât cantitatea de impurităţi scăpate în râul Buzău să nu depăşească 25 de miligrame la litrul de apă deversată.

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite