Risc uriaş: Spitalele din Buzău sunt adevărate bombe cu ceas, extrem de vulnerabile la incendii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunere maximă a bolnavilor la incendiu în unităţile medicale din oraş, iar o tragedie ca cea de la Giuleşti se poate repeta oricând. La controlul pompierilor s-au găsit nereguli extrem de grave: căi de evacuare blocate, instalaţii electrice cu improvizaţii, extinctoare puţine, hidranţi incomplet echipaţi. În raportul ISU care a ajuns deja pe mâinile Prefectului, Maternitatea apare cu cele mai mult probleme.

În Maternitate se utilizează siguranţe fuzibile necalibrate, se exploatează instalaţii electrice învechite şi neverificate periodic de către personal autorizat. Instalaţia electrică aferentă centralei termice nu asigură nivelul de protecţie corespunzător.

În sala de naşteri au fost găsite cabluri electrice cu legături improvizate pentru alimentara aparatelor de aer condiţionat, iar la secţia ATI se utilizează corpuri de iluminat suspendate direct de conductorii electrici şi fără globuri de protecţie. Experţii ISU au constatat şi că materialul ignifugat din alcătuirea acoperişului de la Maternitate a expirat, iar în caz de incendiu ar arde ca o torţă.

CITIŢI ŞI: Finalizarea Maternităţii noi, întârziată de votul consilierilor

Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt numeroase deficienţe, cele mai multe fiind legate de căile de evacuare. Scara exterioară din zona UPU are postamentele de trecere deteriorate şi nu asigură evacuarea în condiţii de securitate. De asemenea, scara exterioară de pe acoperişul Policlinicii nu poate asigura accesul forţelor de intervenţie, din cauza distanţei şi condiţiilor în care a fost realizată deschiderea de acces în acoperiş.

Pe coridoarele care duc spre scara exterioară de acces şi evacuare s-au amenajat oficii iar pe holurile de la etajele superioare sunt birouri pentru registratură, care împiedică evacuarea precum şi intervenţia pompierilor.
În aproape toate secţiile nu este asigurată dotarea suficientă cu stingătoare iar hidranţii sunt incomplet echipaţi.

Unităţile sanitare au la dispoziţie 30 de zile pentru remedierea deficienţelor. „Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt responsabile cu remedierea neajunsurilor iar costurile vor fi suportate de autoritatea locală în subordinea căreia se află unitatea medicală", a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.

Pentru Spitalul de Urgenţă, banii vor veni de la Consiliul Judeţean. „Vom asigura cât de urgent se poate investiţiile în tot ce înseamnă dotare pentru stingerea incendiilor şi în reparaţii la reţelele electrice", a declarat Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite