Alarmă radioactivă în Buzău, ţinută sub tăcere de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alerta de contaminare radioactivă a fost emisă de o societate de prelucrare a pulberilor feroase din Buzău.Deşi multe instituţii au fost în stare de alertă maximă  după ce s-a aflat de potenţialul pericol, autorităţile au preferat să nu sufle o vorbă despre acest incident.

În incidentul produs înainte de Paşte la marginea cartierului Poştă a fost implicat un autotren care transporta 28 de tone de fier vechi către reciclatorul Hoeganaes Corporation .

Maşina venea de la Târgovişte iar şoferul habar n-avea că printre deşeurile metalice se află şi 600 de kg de fier vechi  contaminat radioactiv. Pericolul invizibil din maşina de mare tonaj a fost semnalat de o instalaţie sofisticată aflată la intrarea în sediul societăţii de reciclare.

Imediat s-a dat alarma de pericol radiologic. Prefectul judetului Buzău a anunţat  Inspectoratului de Politie Judeţean Buzău, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru initierea unor anchete de specialitate în acest caz.

Reprezentanţii ISU au deplasat la locul incidentului un echipaj specializat în asftfel de situaţii iar poliţia a izolat zona considerată periculoasă. La faţa locului a ajuns şi un reprezentant de la  Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare care a hotărât ca reziduriile să fie dirijate către platforma nucleară de la Măgurele pentru neutralizarea substanţelor periculoase” a declarat prefectul judeţului Buzău Paul Beganu

Cu toată zarva iscată de acest caz, autorităţile au preferat să nu sufle vreo vorbă în legătură cu acest incident. „În general, evităm să vorbim despre aceste cazuri pentru că nu vrem să inducem panică, mai ales că populaţia este sensibilă la fenomenul Fukushima şi Cernobîl ”, a declarat reprezentantul ISU Buzău pentru alerte radiologice, locotenentul Mihai Pirnog.

Reporterii ziarului Adevărul au încercat să ia un punct de vedere de la Bogdan Crăciunoiu, reprezentul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare în ceea ce priveşte pericolul la care a fost expusă populaţia în acest incident sau despre eventualele sancţiuni aplicate transportatorului.

Vizibil iritat de aceste întrebări, acesta a invocat faptul că prevedrile legislative nu-l obligă să facă aceste informaţii publice. .„Din punct de vedere legal consider că nu am ce să comentez vis a vis de acest caz", a declarat Bogdan Crăciunoiu.

Ultima alarmă radioactivă a fost semnalată pe raza judeţului Buzău în urmă cu trei ani, când un sătean din comuna Săpoca a valorificat la un centru REMAT deşeuri metalice contaminate radioactiv descoperite în albia râului Buzău.

Metalele contaminate au fost trimise, apoi, la Bucureşti, unde societatea buzoiană avea sediul central, iar acolo s-a depistat ca fierul vechi era radioactiv.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite