Comuniştii au vrut să-l lase să moară pe Adrian Păunescu, în 1988, când a suferit o criză cardiacă la Buzău (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După incidentele de la Ploieşti din 1985 poetul Adrian Păunescu a căzut total în dizgraţia regimului comunist. Prezent la Buzău, la Festivalul de rock "TOP T", organizat la Casa Tineretului in aprilie '88, alături de fiul său Andrei şi trupa rock a acestuia, lui Păunescu i s-a făcut rău. Poetul suferise o criză cardiacă şi aproape că a fost lăsat să agonizeze de greii de la judeţeana de partid, care i-au întors rând pe râ

Toate aceste amănunte au fost dezvăluite astăzi de fostul director al Casei de Cultură a Tineretului, Călin Gheţu.
În aprilie 1988, cenaclul Flacăra era desfiinţat şi liderul său era pus la index, dupa incidentele cunoscute de la Ploieşti. Televiziunea şi radioul aveau interzis să-l difuzeze, iar stadioanele şi casele de cultură îi refuzau accesul.
Cu toate acestea, organizatorii festivalului rock "TOP T" din Buzău l-au invitat în ultima zi, din cele trei ale evenimentului organizat la Casa Tineretului. Adrian Păunescu a venit împreună cu fiul său Andrei şi trupa rock a acestuia, "Maşina de Pâine".

Călin Gheţu povesteşte că, în faţa a câtorva sute de tineri, Adrian Păunescu, a apărut îmbătrânit, părând că poartă pe umerii săi umilinţele la care era supus în ultimii ani. "Cu toate acestea, cuvintele sale şi versurile rostite erau ca niste sentinţe implacabile la adresa unui sistem care se gripase rău de tot. După spectacol, lui Păunescu i s-a facut rău" îşi aminteşte Gheţu.

O criza cardiacă, pusă de poet pe seama nesomnului din ultimele nopţi, i-a alertat pe toţi buzoienii care erau în jurul său, după cum povesteşte unul din organizatorii festivalului "Top T", Cornel Constatinescu.

Autograf

Autograf acordat de Adrian Păunescu lui Călin Gheţu, înainte de criza cardiacă din 1988

"A avut o criză cardiacă la scurt timp după ce am jucat cu el o partidă de şah. Acolo era prezent şi Călin Gheţu dar şi alţi buzoieni. Păunescu s-a întins pe canapea şi a cerut un pahar cu apă. Era foarte abătut şi supărat. Bănuiesc că de-aia a făcut şi criza aceea. În orice caz, era şi un securist pe-acolo, dar nu s-a băgat" povesteşte Cornel Constatinescu.

"Nu te putem ajuta, tovarăşe Păunescu"

Călin Gheţu îşi aminteşte că, după ce au intrat în panică, Adrian Păunescu a încercat să-i liniştească spunându-le că "are prieteni mulţi şi buni la Buzău, care-l vor ajuta să iasă cu bine din această încercare", dar s-a dovedit că nu era chiar aşa.

"A inceput să dea telefoane , la primul secretar PCR, la primul secretar UTC, la secretarul cu propaganda, la preşedintele Culturii socialiste, dar răspunsul a fost invariabil acelaşi: nu avem cum să te ajutăm, tovarăşe Păunescu! În cele din urmă, mult după miezul nopţii, o asistentă de la Spitalul Judeţean i-a administrat medicamentaţia potrivită pentru ca, după câteva ore, poetul să-si revină şi să plece la Bucureşti", a povestit Gheţu.

Gheţu: "Înainte de 1985, nici nu ne lăsau să dăm mâna cu el"

Gheţu povesteşte că atunci când poetul era pe val, înainte de "momentul Ploieşti", nimeni din conducerea instituţiilor de cultură nu se putea apropia de Adrian Păunescu. În jurul său roiau zeci de reprezentanţi ai autorităţilor locale, de la prim-secretarul de judeţ al PCR până la prim-secretarul de judeţ al UTC, de la temuţii secretari cu propaganda până la securişti şi politişti, care-l urmăreau chiar şi când se ducea la toaletă.

"Gazdele aveau sarcini precise: unul să-i aducă paharul cu apă, altul să-i aducă un prosop sau şerveţele pentru a-şi sterge năduşeala, altul să-i amenajeze camera şi patul în care să se odihnească 10-15 minute, după 4-5 ore de spectacol. Alţi câţiva să-i intocmească meniul preferat. La nici unul dintre aceste două spectacole nu am reuşit să fiu în apropierea sa. Eram un spectator obişnuit, savurând mai ales momentele rock sau folk, «şopârlele» din poeziile lui Păunescu, atmosfera incendiară din jurul meu", povesteşte Călin Gheţu.

VIDEO/Omagiu adus poetului Adrian Păunescu de folkiştii veniţi la Festivalul Naţional „Chira Chiralina”

Gheţu mai povesteşte că în anii ‘84-'85, spectacolele "Flacăra" de la Buzău erau precedate de şedinţe tensionate ale activului PCR şi UTC, care durau ore în şir pentru a nu se scăpa nimic din vedere, ca totul să decurgă perfect.

"Totul trebuia să iasă ca la carte. La primul spectacol am stat în sala Casei de Cultura a Sindicatelor, alături de 7-800 de buzoieni şi cu alţi peste o mie pe afară, care nu reuşiseră să facă rost de un bilet. Cel de-al doilea spectacol a avut loc pe stadionul Gloria şi a adunat vreo 20.000 de spectatori...extaziaţi de micro-concertele Iris, Compact, Mircea Vintilă, Socaciu, Şeicaru sau Hruşcă", a adăugat Gheţu.

CITIŢI ŞI:

„Iluzia unei insule”, rodul colaborării dintre un mare poet, Adrian Păunescu, şi un mare muzician, Valeriu Sterian

Fanii lui Adrian Păunescu plâng neîncetat de la aflarea veştii morţii poetului

Un ultim omagiu adus lui Adrian Păunescu la o şcoală din Buzău

Pentru alte ştiri din Buzău, dă click pe sigla

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite