Administraţie falimentară. Mai multe primării din judeţul Buzău sunt executate silit şi au conturile blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile din mai multe comune buzoiene au pierdut procesele cu firmele la care au datorii şi sunt la mila creditorilor şi a executorilor judecătoreşti. Firmele de construcţii au de recuperat sume foarte mari în special de pe urma lucrărilor de reabilitare executate la şcoli. Prima primărie cu plăţile blocate a fost cea din Smeeni. De astăzi nu mai au acces la conturile din trezorerie nici cei din Primăria Beceni.

Societăţile care nu şi-au încasat banii pe diverse lucrări de construcţii s-au săturat de promisiuni şi au deschis pe rolul instanţelor procese pe care, în unele cazuri, deja le-au şi câştigat.

Înarmaţi cu hotărâri definitive şi irevocabile, păgubiţii au tocmit executori judecătoreşti care acum le fac viaţa amară primarilor şi solicită la Finanţe blocarea conturilor.

"Firmele care nu-şi mai pot recupera banii vin cu hotărâri judecătoreşti definitive în prezenţa executorilor şi ne cer să le blocăm conturile debitorilor, iar noi trebuie să ne conformăm. Dacă în termen de şase luni cei somaţi nu-şi achită datoriile, nu mai pot plăti nici măcar salariile. De obicei, executorii care ajung la noi trec la măsuri dure după ce se împlineşte acest termen", a declarat Rodica Mocanu, director adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice din Buzău.

Cu cele mai grave situaţii se confruntă comunele Beceni,Valea Ramnicului, Cislău, Vipereşti, Robeasca şi Smeeni .
Primarul comunei Beceni se gândeşte cu groază că de mâine va avea conturile blocate şi nu va avea cum plăti cheltuielile care ţin de administraţia locală şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap şi a însoţitorilor acestora.

"Conturile noastre vor fi blocate, începând cu data de 16 februarie. Creditorii ne-au dat în judecată şi au câştigat după ce investiţiile în şcoli de peste 420 de mii de lei nu au fost achitate de minister. Nu vom putea achita salariile din primărie iar persoanelor cu handicap vor suferi şi ele", a declarat Dumitru Dogaru, primarul comunei Beceni.

Cu o situaţie deosebită se confruntă şi primăria din Smeeni care în urma arieratelor la plăţi a fost condamnată de instanţă să plătească dobânzi egale cu valoarea datoriilor. După ce a stat aproape o jumătate de an cu conturile parţial blocate, putând face doar plăţile salarile, primarul Nicu Năstase a obţinut un răgaz de două luni. „Norocul nostru este că am găsit înţelegere la aceşti creditori, care ne-au dat o amânare de două luni.

Şcoala s-a reabilitat în urmă cu trei ani dar ministerul nu a achitat niciun ban din datoria de 850 de mii de lei. Problema este că au căştigat în instanţă şi acum trebuie să plătim încă pe-atât numai dobânzile. Acum încercăm să le dam o parte din bani, mai negociem", a declarat primarul Nicu Năstase.

La fel de nemulţumiţi sunt şi reprezentanţii societăţilor care au de recuperat datorii de milioane de la primăriile din judeţ, pentru că şi ei au, la rândul lor, datorii foarte mari către stat. "Avem de recuperat de la primării peste 1,7 milioane de lei din reabilitarea şcolilor, iar noi am ajuns în pragul falimentului. Chiar dacă i-am dat în judecată, banii se recuperează foarte greu pentru că statul e rău platnic. Acum fiscul ne pune nouă penalităţi de 0,04 % pe zi şi de 15 % la trei luni. Nenorocirea este că, dacă întrăm în faliment, rămân mulţi oameni pe drumuri, fără loc de muncă" a declarat Costică Grigore, acţionarul principal al societăţii de construcţii Concifor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite