Adio serbări câmpeneşti dacă nu se găsesc sponsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

financiare cu care se confruntă autorităţile locale nu îi împiedică pe edili să organizeze şi anul acesta spectacole folclorice. Cele 14 primării buzoiene care figurează în calendarul Centrului de Conservare a Tradiţiei Populare se încăpăţânează să continue organizarea serbărilor câmpeneşti şi pe timp de criză.

Oamenii de la ţară au puţine bucurii, iar una dintre ele este petrecerea câmpenească pe care primăria o organizează o dată pe an, vara, cu ocazia vreunei sărbători religioase ori laice. Acesta este argumentul comun al primarilor care şi-au propus să menţină obiceiul organizării sărbătorilor folclorice, chiar dacă sunt obligaţi să facă economii drastice.


Aproape toţi primarii celor 14 comune care organizează în mod tradiţional serbări câmpeneşti au decis să caute sponsori întrucât nu mai pot cheltui bani din bugetul local pentru organizarea unor asemenea manifestări. „Au mai renunţat la vedete, au mai redus cheltuielile de organizare, dar niciuna din primării nu a renunţat la aceste petreceri", ne-a declarat Raul Gâlmeanu, directorul Centrului de Creaţie Populară Buzău.


Peste zece mii de munteni din comuna Lopătari sunt aşteptaţi duminică la "Plaiul Nucului", serbare câmpenească organizată, anual, încă din 1987. Anul acesta, spectacolul va fi mai sărac în nume sonore, doar interpreţi din judeţul Buzău fiind trecuţi pe afişul evenimentului. "Anul trecut am investit 20.000 de lei în această sărbătoare, iar jumătate din bani erau din bugetul local. Acum, suntem nevoiţi să ne încadrăm în 6.000 de lei, atât cât am putut să strângem din sponsorizări", ne-a declarat Vasile Lefter, primarul din Lopătari.


În ultima duminică din iulie vor fi în sărbătoare şi localnicii din Florica. La ei, "Sărbătoarea grâului" se organizează de cinci ani încoace. Acum, primăria a strâns din sponsorizări atât cât să le ajungă să îi cheme în spectacol pe Constantin Enceanu şi Mariana Ionescu Căpitănescu. "Anul trecut a fost Niculina Stoican", ne-a spus, cu o umbră de regret, secretarul primăriei Florica.


La Valea Salciei, localitate a cărei primărie este în pragul falimentului, sătenii se pregătesc de sărbătoare. În august, ei vor petrece la „Târgul de Sfânta Maria", eveniment cu o itradiţie de 11 ani. Primarul spune că menţinerea tradiţiei este dorinţa întregii comunităţi.

„Sunt în căutare de sponsori şi avem nevoie de un buget de 15.000 de lei. Vrem să îl aducem pe Ionuţ Dolănescu, iar restul să fie cântăreţi buzoieni. Anul trecut ne-am permis să alocăm vreo 7.000 de lei de la bugetul local şi i-am avut în spectacol pe Nicu Paleru şi Emilia Ghinescu", ne-a spus Marian Muşat, primarul din Valea Salciei.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite