Acordarea subvenţiilor pentru încălzire, în ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii pot să îşi depună cererile pentru incălzire
Arădenii pot să îşi depună cererile pentru incălzire

Termenul de depunere a dosarelor pentru subvenţiile la căldură se apropie de start, numai că reprezentanţii instituţiilor care trebuie să primească documentaţia nu ştiu încă ce au de făcut. Noile condiţii sunt cunoscute până acum doar de guvernanţi şi mai puţin de oamenii din teritoriu, care trebuie să aplice normele.

Miercuri au fost publicate în Monitorul Oficial noile condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor beneficia de subvenţii la încălzire în această iarnă. Chiar dacă până la demararea programului de subvenţionare mai este doar o săptămână, guvernanţii au decis normele abia pe 6 octombrie, o dată destul de târzie, în condiţiile în care începând cu 15 octombrie trebuie adunate toate dosarele beneficiarilor.

Întârzierea de la nivel central are repercursiuni şi în teritoriu. Reprezentanţii instituţiilor care primesc documentaţiile încă nu ştiu de ce acte este nevoie la dosar şi care sunt plafoanele de venituri. „Am înţeles că au fost publicate noile condiţii, dar noi nu am primit nimic oficial. Sper ca de luni să avem hotărârea cu regulile de acordare a sprijinului şi de la 15 octombrie să primim dosarele”, ne-a spus Petronela Jipa, şefa Serviciului de Relaţii cu Publicul din cadrul Primăriei Buzău.

Nici măcar noile cereri-tip nu au fost încă transmise în teritoriu. „Ni s-a comunicat să nu folosim vechile cereri pentru că este posibil să fie modificate”, ne-a declarat Alexandrina Docuz, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială.

Noile reguli

În Hotărârea de Guvern publicată miercuri se arată că „ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă în baza cererii titularilor, însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, în care se specifică şi numărul de camere aferent locuinţei”.

În acest an, persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă prin compensarea procentuală a valorii efective a facturii mai mari cu 10% faţă de proporţiile stabiliate pentru familie.

Fără ajutor pentru cei cu case multe

Buzoienii  care deţin şi alte imobile în afara celui de domiciliu, precum şi case de vacanţă sau maşini cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi, nu vor mai primi ajutoare de încălzire. Pentru a beneficia de subvenţie nu trebuie să deţineţi în proprietate două imobile, indiferent dacă al doilea este o simplă casă la ţară.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite