A supravieţuit unui fulger ucigător!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dumnezeu m-a mai dorit pe pământ” ! Asta îşi repetă, în gând, de câteva zile, bătrânul Ştefan Ionescu, din localitatea buzoiană Ghergheasa, care zilele trecute a scăpat ca prin minune doar cu puloverul sfâşiat şi câteva răni pe corp, după ce a fost trăsnit pe câmp.Victima susţine că fulgerul i-a intrat prin umăr şi i-a ieşit prin călcâie.

Bărbatul de 62 de ani plecase de dimineaţă pe un câmp de lucernă din Joiţa, localitate aflată la 5 kilometri distanţă de satul unde locuieşte, Grebănu. A fost însoţit de consătenii săi, Nicuşor Ghiţulescu, paznic la cultura de lucernă, şi Ion Michiu, un vecin.

Au muncit mult şi au apucat să cosească o parcelă destul de mare însă o furtună iscată din senin le-a întrerupt munca în jurul orei 14.00. „Ne-am urcat toţi în căruţă şi am pornit spre o cabană unde stau ciobanii pentru că turna cu găleata şi nu aveam nici pungi la noi. Nicuşor vroia să adăpostească iapa la cabană, să nu o plouă”, îşi aminteşte bătrânul.

Se aflau în mers, pe cărarea de la capătul lucernei, când un trăsnet puternic i-a oprit brusc. Bătrânul îşi mai aminteşte că până atunci nu fusese niciun fulger pe cer. „Dintr-o dată o săgeată parcă ne-a dat cu foc. L-am văzut pe băiatul ăsta, Nicuşor, cum s-a dat pe spate, şi după el m-am dus şi eu pe spate. După aia mă chinuiam să mă trag jos din căruţă. Am apucat să îl văd pe Michiu cum se ducea la iapă, să vadă ce s-a întâmplat. Spunea că şi el a fost puţin zdruncinat”, îşi aminteşte bătrânul care a supravieţuit trăsnetului.

Bătrânul Ştefan Ionescu spune că în viaţa sa nu a mai trecut printr-o asemenea cumpănă. Şansa vieţii sale a fost, după cum mărturiseşte nea Ştefan, faptul că ştia cum trebuie să procedeze o persoană în caz de electrocutare. „M-am dus cât am putut de repede la pământ ca să se scurgă curentul din mine apoi a venit un om de la tractoare, Gică, şi m-a întrebat cum mă simt. M-a luat de jos să mă ducă la maşină şi nu puteam să mă merg la început. Mâna asta dreaptă nu puteam să o mai mişc iar piciorul zici că era rupt de la genunchi, fiindcă nu îl mai simţeam deloc. Apoi a venit ambulanţa, mi-a luat tensiunea şi mi-am revenit”, povesteşte Ştefan Ionescu.

A avut un şoc când a constatat că unul dintre colegi murise. „Când am cătat să mă dau jos a venit Gică, tractoristul, şi a zis, uite, Nicuşor a murit. Atunci nu am realizat fiindcă eram ameţit. Mai târziu l-am văzut întins pe pământ şi mi-am dat seama că puteam să fiu eu în locul lui, săracu’. Nu ţine de noroc ci, pur şi simplu, Dumnezeu a vrut aşa, să mai trăiesc”, pune supravieţuitorul.

Electricienii cred că supravieţuitorul nu a fost lovit de un fulger, ci doar s-a aflat în apropierea unui arc electric. „Într-un fulger sunt mii de volţi iar o persoană ar fi carbonizată pe loc. Căruţa care e metalică a atras fulgerul şi li s-a transmis de la umezeală. Cred că arcul electric a fost foarte aproape de ei. Calul a murit repede, pentru că se ştie, patrupedele mor repede deoarece au patru puncte de scurgere a curentului”, ne-a explicat Radu Măgdoiu, electrician.

Specialiştii de la Ambulanţă spun că au mai avut de-a face cu victime ale descărcărilor electrice pe timp de furtună. „Şansa de supravieţuire depinde de traseul curentului prin corp. Dacă prinde cordul, aproape sigur se produce stopul cardiac iar dacă nu se intervine cu măsuri de resuscitare în trei minute, creierul rămâne fără oxigen şi victima moare. Apoi, mai sunt arsurile produse la intrarea curentului în corp”, ne-a declarat Ionuţ Stoicescu, asistent la Ambulanţa Buzău.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite