VIDEO A înfiat un copil bolnav, ca apoi să fie abandonată de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărate drame se derulează zilele acestea în familiile a 400 de persoane cu handicap din municipiul Buzău. Bolnavii suferă pentru că nu pot fi cumpărate calmantele necesare, stau în încăperi reci, pentru că nu sunt bani pentru plata căldurii și trăiesc cu hrană săracă în vitamine, tot din rațiuni de economie. Totul este cauzat de întârzierile la plata salariilor asistenților acestor persoane cu handicap, întârzieri care

A înfiat o fetiță în urmă cu 28 de ani însă a aflat ulterior că are un handicap grav. Nu s-a lăsat descurajată de boala din ce în ce mai hâdă a micuței și s-a încăpățânat să o îngrijească zi și noapte, pentru a-i face suferința mai suportabilă. După aproape trei decenii de eforturi supraomenești, statul român o răsplătește pe femeia cu suflet mare cu patru salarii... restante.

Georgeta Epure, căci despre ea este vorba, este unul dintre cei aproape 400 de însoțitori de persoane cu handicap grav din municipiul Buzău care nu și-au mai luat salariile din luna iunie. I s-a spus de la Primărie, sec, că nu sunt fonduri alocate pentru ei de către Guvern. Bugetul familiei suferă crunt în această perioadă iar cei mai mulți bani care se adună lunar în casă, din salariul soțului și pensia de handicap a fetei, se duc pe medicamente.
Nu dorește recompense pentru fapta ei ci doar să i se respecte dreptul de a avea un salariu.

”Soțul are un salariu mic, din care încercăm să ne plătim dările și să ne asigurăm cele necesare casei. Pensia fetei de handicap, care este 300 de lei, este și ea foarte mică și nu-mi ajunge decât pentru câteva medicamente. Nu îmi permit să dau drumul la căldură și sunt nevoită să țin în priză un calorifer mic pe ulei, ca să îi fac fetei un pic de căldură. Bani de pamperși nu mai am și prefer să folosesc niște păturele, pe care să le spăl des. Suntem într-o situație disperată și reușim să supraviețuim numai cu sprijinul celeilalte fete ale mele, care este studentă în București, și își ajută sora bolnavă cu m,edicamente și bani câteodată”, spune Georgeta Epure, asistent persoană cu handicap.
Primăria a avut bani doar pentru jumătate de an

Primăria este cea care trebuie să îi plătească pe asistenții persoanelor cu handicap grav. Autoritățile susțin că au rămas prematur fără fondul de salarii pe tot anul și că numai niște rectificări bugetare ale guvernului mai pot aduce bani pentru această categorie de salariați. Ultimii bani care s-au plătit au fost o restanță pe luna iunie. ”La sfârșitul lunii octombrie am primit printr-o hotărâre de guvern, hotărârea 1001, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, suma de 300 de mii de lei, bani pe care i-am acordat asistenților personali pentru jumătate din salariul aferent lunii iunie. Mai departe, așteptăm tot o rectificare bugetară”, a declarat Alexandrina Docuz, director Direcția de Asistență Socială a Primăriei.

”De cele mai multe ori, asistentul personal este din familie și atunci singura sursă de venit rămâne indemnizația persoanei cu handicap grav, adică 293 de lei. Este imposibil să trăiască o familie cu acești bani. Este clar că acești oameni ar fi trebuit ă primească salariile o dată cu ceilalți funcționari din sistemul social sau din primărie, lucru care nu s-a întâmplat. Sunt oameni cu probleme care zilnic îmi trimit mesaje pe telefon că le taie gazele, că le taie lumina sau că nu-și mai găsesc soluții”, a afirmat  Ionica Tarău, președintele sindicatului însoțitorilor.

Pentru a-și recâștiga drepturile salariale, mai mulți însoțitori ai persoanelor cu handicap grav din Buzău vor fi prezenți pe 16 noiembrie la un miting programat în fața Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite