A început goana după cumpărăturile de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi de creşterile de preţuri dinaintea sărbătorilor pascale, mulţi buzoienii se aprovizionează de pe acum. Anul acesta masa de Paşte va fi mai scumpă cam cu 20 la sută faţă de anul trecut. Singura veste bună este că tradiţionalul miel se menţine la acelaşi preţ.

Pentru a fi siguri că nu le va lipsi nimic de pe masa de Paşte, mulţi dintre buzoieni au început de pe acum goana după cumpărături. Un motiv în plus pentru graba oamenilor este şi teama că preţurile produselor tradiţionale vor creşte cu doar câteva zile înainte de Învierea Domnului. Aşa că mulţi buzoieni şi-au făcut deja lista de cumpărături şi au luat cu asalt halele de carne, alimentarele şi brutăriile.

„Am luat salariul ieri şi o să cumpăr de acum o parte din produse care nu se strică până la Paşte, chiar şi miel iau ca să îl prepar. Sincer, cred că spre finalul săptămânii vor fi şi mai scumpe produsele tradiţionale şi îmi place de sărbători să am de toate în casă", ne-a spus Mirela Tudor, un buzoiancă de 49 de ani.


Au deja clienţi


Faţă de anul trecut, buzoienii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru masa de Paşte, dar nu vor plăti mai mult pentru carnea de miel. „Deocamdată carnea de miel se vinde cu 20-22 de lei kilogramul, nu ştim dacă se va scumpi săptămâna viitoare. Dar sunt mulţi clienţi care au cumpărat deja tocmai de teamă să nu se scumpească", spune Marcel Arion, comerciant în Piaţa Centrală.

Peste 250 de lei pe alimente


Cei care vor ca pe masa de Paşte să aibă ouă roşii trebuie să scoată din buzunar între 40 şi 50 de bani bucata, fiind posibilă chiar o scumpire. Preţul unui cozonac de 500 de grame cu nucă sau cu rahat pleacă de la şapte lei bucata, ajungând până la 10 lei. Nici verdeţurile nu sunt prea ieftine, o legătură de mărar fiind un leu, iar una de usturoi verde pleacă de 1,5 lei.


Cei care vor să pregătească şi pască trebuie să plătească pentru un kilogram de brânză de vacă între 11 şi 15 lei. Cei care vor să nu le lipsească fructe de pe masă trebuie să plătească cel puâţin 3,5 lei pentru un kilogram de mere sau de la 3 lei în sus pentru unul de portocale. Iar pentru ca meniul de Paşte să fie complet trebuie să mai scoată din buzunar încă 15 lei, preţul mediu pentru o sticlă de vin. Astfel, pentru o masă decentă de Paşte un buzoian ar trebuie să cheltuiască peste 500 de lei pentru a acoperi poftele tuturor membrilor familiei.

„Suma nu este chiar mică, dar trebuie să ai de toate pe masă, că aşa e tradiţia la noi. Ne străduim să mai facem economii, poate cozonacul îl facem în casă", explică Maria Dragomir, o buzoiancă de 42 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite