A doua campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se îndreaptă către eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a decis să reia campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, după ce în urmă cu un an aceasta a eşuat din cauză că părinţii fetiţelor de clasa a patra nu şi-au dat acordul, motivând că nu sunt suficient de informaţi. Anul acesta urma să demareze săptămâna viitoare, însă dozele de vaccin nu au ajuns încă la Buzău.

Procesul de vaccinare împotriva HPV urma să se desfăşoare în şcolile buzoiene după modelul campaniei trecute şi cuprinde trei etape. Prima dintre ele urma să fie demarată la începutul săptămânii viitoare, pe 23 noiembrie, când fetiţele de clasa a şasea şi a şaptea primesc prima doză de vaccin. Celelalte două etape au loc în ianuarie şi mai anul viitor. Numai că până la sfârşitul acestei săptămâni Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Buzău nu a primit nicio doză de vaccin. „Ministerul Sănătăţii ne-a transmis că se va începe vaccinarea începând de luni, însă până acum nu am primit niciunul. Nu ştiu exact ce se întâmplă cu dozele, dar sperăm că vor ajunge în scurt timp şi la noi", ne-a declarat Venera Acsinte, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

În judeţul Buzău peste patru mii de eleve de clasa a şasea şi a şaptea ar putea primi dozele de vaccin împotriva papiloma virus, însă nu se ştie când. De această dată, vaccinul nu va fi făcut de către medicii de la cabinetele şcolare, ci de către medicii de familie. Aici părinţii trebuie să îşi dea şi acordul pentru ca fetiţele să poată primi cele trei doze. „Eu nu am la cabinet înscrise fete care se încadrează în această campanie, însă din câte ştiu de la colegii mei sunt foarte puţini părinţi care şi-au dat acordul pentru vaccin, deci este o situaţie similară cu cea de anul trecut. Aceştia motivează în continuare că nu ştiu cu exactitate avantajele şi dezavantajele vaccinului", ne-a spus Angela Mazdrag, medic de familie.

În luna octombrie, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a realizat o campanie de distribuire în şcoli a unor materiale informative şi întâlniri cu părinţii şi diriginţii. Pe parcursul campaniei de informare din acest an şcolar au fost distribuie în şcoli broşuri care cuprind informaţii despre cancerul de col uterin.

Statisticile arată că în prezent, în România, peste şase mii de femei se îmbolnăvesc în fiecare an de cancer de col uterin. Rata de supravieţuire a celor care contactează boala este de 2 %. Potrivit medicilor, vaccinul este recomandat să se facă la vârste fragede, de preferat înainte de debutul vieţii sexuale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite