ALARMANT: Sute de „fantome” bântuie prin judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane fără identitate, pe care funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei le numesc, generic, „fantome”, se plimbă nestingherite pe teritoriul judeţului Buzău, fără ca legea să le poată imputa altceva decât o amendă simbolică de 100 de lei.

După statisticile care arată că aproape 50 de cazuri de persoane fără identitate apelează anual la serviciul de buletine pentru a obţine acte, se poate spune că numărul buzoienilor care nu au identitate este de ordinul sutelor.

Mai grav este că aceaste fantome cum sunt denumite de către funcţionarii din administraţia buzoiană reprezintă nişte bombe cu efect întârziat

Asta înseamnă că în cazul în care o „fantomă” comite o infracţiune gravă de genul viol, tâlhărie sau chiar omor, anchetatorii nu îi pot reţine şi nici cerceta până când nu dobândesc acte de identitate.

Magistraţii buzoieni recunosc că din punct de vedere legal nu pot fi emise ordonanţe de reţinere pentru persoane care nu au date de identificare.
Aceste persoane nu pot fi reţinute din punct de vedere legal pentru că ar trebui să ştii cum îl cheamă. De obicei în astfel de cazuri se procedează la stabilirea identităţii în regim de urgenţă.  Totuşi poate exista o perioadă de tranziţie de câteva zile în care stau fără forme legale”, a declarat preşedintele tribunalului Buzău, Constantin Florescu.

Şefii de la Evidenţa Populaţiei din Buzău sunt mult mai tranşanţi în ceea ce priveşte problema persoanelor fantomă. Ei spun despre aceste persoane, de exemplu, că au acelaşi regim ca şi extratereştrii care aterizează pentru prima dată la Buzău.

Cazul persoanei care susţine că se numeşte Barozache Alexandru de 37 de ani este şocant. La acestă vârstă nu are identitate. Acest om dacă a comis sau dacă va comite o o infracţiune, nu va putea fi tras la răspundere cel puţin 60 de zile până la înregistrarea tardivă a naşterii sale. Din punct de vedere legal poate comite orice nenorocire care se poate imagina”, a declarat Adrian Tănase, şeful serviciului de evidenţă infromatizată a persoanelor din Buzău.

Tot din statisticile întocmite de către serviciul de evidenţă a populaţiei reiese că peste 90 la sută din persoanele fără identitate provind din rândul minorităţii rrome.

Călin Iosif, consilier în cadrul primăriei Buzău, pe problemele romilor, crede că acest fenomen poate fi stopat doar prin implicarea susţinută a comunităţilor locale. „Sunt mulţi rromi care nu se preocupă să intre în legalitate. Cei din comunitate ar trebui să devină mult mai interesaţi pentru a apela la serviciile primăriilor”, a completat Călin Iosif.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite