13 comune buzoiene, ocolite de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30.000 de buzoieni sunt nevoiţi să meargă la dispensare din alte comune, întrucât localităţile lor nu au medici şi nici măcar asistente. Un recent raport al DSP  indică un deficit de medici în 30 de localităţi, 13 dintre ele având chiar dispensarele închise.

Pentru localnicii din 13 comune ale judeţului, accesul la sănătate este o noţiune fără sens. Pe lângă banii pe care îi dau pe medicamente, ei trebuie să plătească şi drumul până în oraşul cel mai apropiat, în căutarea unui doctor. În această situaţie sunt cei din Glodeanu Sărat, Racoviţeni, Robeasca, Săhăteni, Ulmeni, Florica, Buda, Pardoşi, Valea Salciei, Largu, Chiliile, Cătina şi Colţi.

Medic la 15 kilometri

Aproape 600 de săteni din comuna Pardoşi sunt nevoiţi ca atunci când au nevoie de o consultaţie sau o reţetă să meargă până în municipiul Râmnicu Sărat, aflat la 15 kilometri distanţă, unde este cel mai apropiat medic. Cei mai mulţi locuitori sunt în vârstă şi bolnavi. Oamenii nici măcar nu îşi mai amintesc de când nu a mai fost doctor în dispensarul lor. “Eu m-am tăiat acum la picior şi ca să mă trateze am mers de mai multe ori la Râmnicu Sărat şi am dat şapte lei pe rată la dus, şi şapte lei la întors”, ne-a spus Doru Matei, un localnic de 63 de ani, din Pardoşi.        

Dispensarul din comuna Pardoşi arată chiar mai bine decât unele din oraşe. Are spaţii suficiente pentru cabinete de consultaţii şi tratamente, dar şi pentru amenajarea unei locuinţe de serviciu.  “Am renovat dispensarul dar problema e că medicii nu stau aici pentru că sunt pacienţi foarte puţini. Încerc să îl conving pe medicul din Murgeşti să vină şi aici, fiindcă oamenii au mare nevoie de medic”, a declarat Ştefan Nicuşor, primarul din Pardoşi.

Localnici din alte 12 comune trec prin acelaşi calvar. Primarii lor au făcut în repetate rânduri sesizări la Direcţia de Sănătate Publică însă aceasta nu are cum să forţeze mâna medicilor pentru a-i determina să-şi practice meseria în zonele respective. “Deficitul de medici în judeţul Buzău este de 50. Din păcate, noi, instituţia DSP, nu avem posibilitatea de a scoate la concurs, ci putem doar să publicăm pe site-ul instituţiei localităţile fără medici şi populaţia arondată”, ne-a declarat Venera Acsinte, directorul  Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

Potrivit reglementărilor în vigoare, numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie este de 1800. Salariul acestuia este stabilit în funcţie de punctele per-capita acumulate pentru serviciile furnizate pacienţilor din lista fiecăruia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite