A venit iarna: 150 de tamponări în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zăpadă nu a ridicat probleme edililor, însă persoanele fără adăpost au avut de suferit de pe urma frigului.

De ieri, peste Bucureşti s-a aşternut prima zăpadă din această iarnă. Surprinzător, prima ninsoare nu a creat probleme edililor de la Primăria Capitalei şi de la primăriile de sector, care au intervenit încă de la căderea primilor fulgi de nea. Aşa că traficul nu a avut de suferit, desfăşurându-se în condiţii normale. Cu toate acestea, în Capitală s-au produs peste 150 de tamponări uşoare din cauza zăpezii, a anunţat azi dimineaţă centrul Infotrafic. Şoferii implicaţi în incidente au trebuit să aştepte ore în şir la Biroul de Accidente Uşoare pentru a depune sesizarea.

Băuturi calde pentru persoanele fără adăpost

Dar zăpada ridică alte probleme acum în Bucureşti.  Numărul celor care vor să meargă la adăposturi de noapte a crescut în această perioadă din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în Capitală. Astfel, la temperaturi de -10 grade, echipele serviciului de ajutor mobil de urgenţă străbat tot Bucureştiul pe timpul nopţii şi asigură transport şi asistenţă medicală de urgenţă pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost. „S-a început lucrul pe echipe încă de pe 4 ianuarie, iar până acum au fost transportate la centrul de adăpost 25 de persoane, a declarat, azi-dimineaţă, Mirela Alexe, directoarea Samusocial. Echipele sunt alcătuite dintr-un medic, un asistent social şi un şofer care merg pe teren de la ora 20.00 până la ora 4.00. Oferă băuturi calde şi asistenţă medicală direct în stradă. Pe cei găsiţi până la miezul nopţii şi care îşi dau acordul îi vor duce la Centrul de Asistenţă pentru persoane fără adăpost situat lângă Spitalul Universitar,  unde beneficiază de hrană, cazare şi baie. În luna decembrie au fost transportate la adăpost 115 persoane.

Centre de adăpost pentru nevoiaşi

 Pe lângă Samusocial, mai sunt două centre de adăpost, în sectoarele 2 şi 3, care asigură găzduire pe timpul nopţii. În sectorul 2, echipaje de zi şi de noapte ale Ambulanţei Sociale şi Poliţiei Comunitare îi transportă pe cei care sunt de acord la adăpostul social de urgenţă al Primăriei sectorului 2. În Sectorul 3, Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adăpost găzduieşte pe timpul nopţii şi persoane care au nevoie doar de un loc de dormit. Acestea sunt aduse de către poliţie sau de către Serviciul specializat al direcţiei care patrulează pe raza sectorului 3. “Îi găzduim şi pe cei care nu se află pe raza sectorului 3, dar direcţiile de sector trebuie să găsească soluţii”, a declarat Mircea Gherman, directorul Centrului. Centrul are o capacitate de 80 de locuri, iar numarul celor cazaţi variază. În ultima lună au fost cazaţi aproximativ 65 de persoane.
„În sectorul 1 nu există adapost de noapte, iar centrul de urgenţe nu mai are locuri libere din luna noiembrie”, a declarat Adela Mihaela, din cadrul DGASPC Sector 1.  Situaţia este aceeaşi în sectorul 4, unde Casa Ancuţa asigură cazare pe termen lung,  însă nici aici nu mai sunt locuri libere.
   
Unde anunţaţi cazurile speciale

Echipele merg pe teren şi în urma telefoanelor primite de la bucureşteni care sună să anunţe cazuri de persoane aflate în stradă. Pentru a contacta serviciul de urgenţă al Samusocial trebuie să sunaţi la 021.327.22.30. Adăposturile de noapte se află pe Şoseaua Pantelimon nr. 500, în sectorul 2, la Centrul de Urgenta  situat pe Bulevardul 1 dec 1918, nr. 9J, în sectorul 3, precum şi lângă Spitalul Municipal, pe strada Dr. Leonte Anastasievici, nr.2-4, în sectorul 5.

Deszăpezirea în cifre

S-a lucrat la deszăpezire cu un număr total de 238 de utilaje.
Cantitatea de antiderapant (clorură de calciu şi ecotahw) consumată până la orele 18:00 era de 1.356 de tone.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite