Bucureşti: Împrieteneşte-te cu vecinii prin artă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socializarea cu persoanele din comunitate începe să prindă contur şi în Bucureşti prin metoda artei comunitare, aplicată de zeci de ani în Europa. Evenimentul “Vecinii te invită la film” se va organiza timp de trei zile, începând de marţi, 11 august, în Parcul Carol, iar comunitatea vizată este cea din sectorul 4.

Detaşarea şi lipsa de interacţiune cu vecinii a devenit un fenomen în Capitală, după căderea comunismului în decembrie ’89. Dacă înainte de această dată, românii care locuiau în acelaşi bloc, pe aceeaşi stradă sau cartier se vizitau, ba chiar se ajutau cu diverse servicii sau produse casnice, în prezent oamenii abia dacă îşi mai dau bună ziua.
 
Lipsa de comunicare, alături de alte cauze, a dus la creşterea numărului de infracţiuni în interiorul comunităţilor, al cartierelor.
Schimbarea acestei stări de fapt este scopul acţiunii Fundaţiei Raţiu România, care organizează de marţi până joi proiecţii de filme sociale în aer liber, în faţa Monumentului Eroilor din Parcul Carol Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, proiectul “Ecran Comunitar” se va desfăşura sub forma unui eveniment de artă comunitară care va oferi participanţilor, pe lângă cele 270 de minute de filme, patru tipuri de ateliere de arte vizuale, info point pe teme comunitare şi hărţi ale sectoarelor “Bucureştiului cu legendă”.

Varsă-ţi oful!
Organizatorii au ales ca primă ţintă a campaniei comunitatea din sectorul 4, pentru că, susţin ei, în această zonă există probleme sociale grave.

“Problemele cu grad de frecvenţă ridicat identificate în Bucureşti, cu accent pe sectorul 4, sunt violenţa în şcoli, lipsa de adăposturi pentru seniori, lipsa locurilor de parcare suficiente, consum de droguri de mare risc şi câinii fără stăpân”, se arată în comunicatul transmis de către Fundaţia Raţiu România.

Toate acestea pot fi reclamate şi completate cu exemple de către bucureşteni la centrul Info point, locul unde se vor strange plângerile acestora. Membrii fundaţiei promit că sesizările privind diverse probleme apărute în comunitate vor fi transmise reprezentanţilor instituţiilor publice abilitate pentru a fi rezolvate.

“Ecranul Comunitar este pus de asemenea la dispoziţia tuturor celor interesaţi de realităţile sociale în care trăiesc”, explică organizatorii. Ei au adăugat că prin intermediul acestui ecran se centralizează opinii din comunitate, care vor reprezenta un centralizator de idei ce se va constitui în resursă de documentare pentru proiectele ulterioare ale Fundaţiei.

Proiecţii şi ateliere
Participanţii la programul Implicare Socială prin Artă vor putea urmări scurt metraje, documentare şi animaţie, atât câştigătoare ale unor premii cât şi create de adolescenţi în cadrul unor proiecte de implicare civică. Proiecţiile vor avea loc în fiecare dintre cele trei zile, cu începere dela ora 21.30.

“Aerul, libertatea şi normalitatea”, “Oraşul nimănui” şi “Normalitatea” sunt câteva dintre proiecţii, semnate de Asociaţia Komunitas şi create în cadrul unui proiect care promovează educaţia non-formală împotriva discriminării prin mijloace audio-video.

Un alt film social ce va fi proiectat în prima zi este “Vineri în jur de 11” al regizoarei Iulia Rugină, cel mai premiat film al Festivalului Internaţional de Film Studenţesc “CineMAiubit” ediţia X (2006). Scenariul urmăreşte o poveste despre violenţă, indiferenţă şi absurditatea societăţii moderne.
Ultima zi se va încheia cu singurul lung metraj al evenimentului,
“Apocalipsa după şoferi” al lui Alexandru Solomon, producţie originală HBO, un documentar despre circulaţia din Bucureşti şi despre urmările pe care le poate avea violenţa în trafic.

Până la începerea filmelor, bucureştenii pot alege zilnic, de la ora 17.00, să participle la ateliere, să scrie la info point şi să-şi procure hărţi. Pe aceste hărţi ale sectoarelor, oamenii pot marca locurile de care îi leagă amintiri fericite.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite