Un turn, în loc de trei monumente istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au aprobat ridicarea unui nou zgârie-nori de 110 metri în zona Timpuri Noi, pentru care vor fi declasate trei clădiri. Ştefan Damian, un director celebru pentru deciziile controversate pe care le-a luat, a semnat un aviz favorabil pentru un turn şi dărâmarea a trei monumente istorice.

Turnurile par să răsară peste noapte în Capitală. În ultima şedinţă a Consiliului Municipal, consilierii generali au aprobat construcţia unui nou bloc-turn de 110 metri înălţime, de data aceasta pe locul Uzinelor Timpuri Noi, în Splaiul Unirii, la numărul 165.

„Sunt cinci hectare de teren pe care vrem să construim un hotel de 300 de camere, spaţii rezidenţiale, comerciale şi patru clădiri de birouri”, a declarat pentru „Adevărul” inginerul Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Uzinelor Timpuri Noi.

Mâna lungă a lui Ştefan Damian

Însă în zonă sunt trei monumente istorice. Pentru a putea construi în apropierea lor, aceste clădiri trebuie declasate. În dosarul aprobat de consilierii generali există un aviz favorabil de declasare, numărul 1141/Zp/25.09.2008, care este semnat de Ştefan Damian, director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bucureşti din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Personajul este cunoscut pentru că a dat avize similare şi în cazul turnuleţului pe care o firmă elenă dorea să-l ridice lângă Şcoala Centrală - alt monument istoric -, şi pentru demolarea a două clădiri anexe ale Palatului Ştirbei.

Trebuia să aibă 155 de metri, va avea doar 110

Monumentele istorice pentru care există condiţie de declasare în cazul turnului Timpuri Noi sunt două case datate sfârşitul secolului XIX - prima jumătate a secolului XX şi una dintre clădirile Uzinei Timpuri Noi, datată în aceeaşi perioadă.

„Pe terenul nostru există un singur monument istoric, care are 300 mp şi pentru care am început să facem demersuri pentru a-l declasa, iar dacă nu reuşim, îl vom separa de restul”, explică Adrian Breazu.

Compania SC Timpuri Noi SA a vrut iniţial ca acest turn să aibă 155 de metri. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, „arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a negociat cu dezvoltatorul imobiliar de a scădea înălţimea de la 155 de metri până la 110 metri”. Proiectul aprobat joi a mai figurat pe ordinea de zi a consilierilor generali şi în luna ianuarie, dar a fost respins.

Gheorghe Pătraşcu spune că zona în care se va construi blocul-turn nu este reglementată pe înălţime în PUG, pentru că este zonă industrială. „Turnul nu este o exagerare, acolo este o arteră mare de circulaţie, iar aici se discută construcţia unui pasaj important şi lărgirea albiei Dâmboviţei”, a declarat Pătraşcu.

Pe terenul nostru există un singur monument istoric, care are 300 mp şi pentru care am început să facem demersuri pentru a-l declasa, iar dacă nu reuşim, îl vom separa de restul”, a declarat pentru “Adevărul” inginerul Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Uzinelor Timpuri Noi.

image

Problema este că există un aviz de la Ministerul Culturii care prevede declasarea şi demolarea a trei monumente istorice

image


Nicuşor Dan
preşedinte Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“

Ştefan Damian : „Nu sunt clădiri mai vechi de 1950“

image

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bucureşti din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, Ştefan Damian (foto), susţine că la Uzina Timpuri Noi nu sunt clădiri atât de vechi. El a declarat că „Uzinele Timpuri Noi au moştenit locul în lista monumentelor istorice făcută în 1990-1992.

Dar 95% din construcţii sunt noi, iar din evidenţele noastre la zi nu sunt clădiri mai vechi de anul 1950. Acestea trebuie verificate, ca să vedem dacă merită să fie declasate, dacă dovedesc că sunt monumente istorice, PUZ pică. Au angajat deja experţi avizaţi de MCC să verifice”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite