FOTOGALERIE Ţigăncile au dansat din buric în sediul Poliţiei Bucureşti. Vezi cum le-au admirat agenţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce-şi mărită fetele de la 12 ani? De ce organizează nunţile între blocuri? Care e scopul Staborului ţigănesc? De ce au turnuleţe pe case? La astfel de întrebări a fost nevoit să răspundă reprezentantul ţiganilor la întâlnirea cu poliţiştii.

Ţiganii şi poliţiştii au discutat, azi, despre tradiţie şi infracţiuni şi convieţuire. De multe ori, romii dau vina pe tradiţie, atunci când activităţile lor se află la limita legii. In ciocnirile dintre clanuri, în care se folosesc topoare, săbii şi bâte, ori care se lasă cu împuşcături, cel puţin o persoană ajunge cu capul spart sau cu vreo mână ruptă, la spital. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, victimele nu depun plângere împotriva agresorilor. Dacă nu se lasă cu crime sau răniri foarte grave, ţiganii preferă să rezolve cazul în Staborul lor.

În Stabor se rezolvă certurile între soţi
Potrivit reprezentantului Partidei Romilor, Vasile Ionescu, ”în Staborul ţigănesc se rezolvă mai ales neînţelegerile în familie. Când se ceartă soţii, nu trebuie neapărat să se ajungă la divorţ. Într-adevăr,o metodă de împăcare ar fi despăgubirea materială. Dacă femeia îşi înşeală bărbatul, acesta îi poate cere tatălui fetei, o sumă de bani".
Referitor la organizarea nunţilor între blocuri, Ionescu a explicat că nu numai ţiganii fac acest lucru şi că depinde de autorizaţia pe care o au. Reprezentanţii poliţiei au ţinut însă să sublinieze faptul că nu autorizaţia este problema, ci faptul că se aglomerează zona, se blochează circulaţia şi pot apărea conflicte. "Pentru un astfel de eveniment, noi trebuie să să alocăm forţe", a spus comisarul Vasile Viorel, şeful Poliţiei Capitalei.

Vedeţi Aici imagini de la întâlnirea dintre romi şi poliţişti:





Cei care greşesc să suporte
Vasile Ionescu recunoaşte că mulţi reprezentanţi ai etniei pe care o reprezintă comit infracţiuni, iar uniii dau vina pe tradiţie. "Eu nu pot să vin acum şi să spun că ţiganii nu trebuie pedepsiţi când fac ceva rău, doar pentru că aşa este tradiţia. Cei care greşesc să suporte consecinţele legii. Ei ştiu că vor da socoteală şi comunităţii din care fac parte. După ce vor fi anchetaţi de poliţie, se vor prezenta şi în faţa Staborului", a spus Ionescu.Iar despre faptul că romii îşi căsătoresc fetele de la 12 ani, el a explicat că de fapt, părinţii vor să se dea mari cu averea. pe de altă parte, "România nu ets epe primul loc în topul ţărilor cu naşteri la vârste mici. Nici măcar nu intră în acest top. Pe primul loc este Anglia", a mai spus Vasile Ionescu.

La finalul întânirii, "Steluţele din Ferentari", ansamblu de dansuri al copiilor romi şi Taraful Marian Pană, le-a făcut o surpriză poliţiştilor.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite