Tariful unic la taxi aprinde spiritele: Consiliul Concurenţei contestă modificările de preţ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei consideră că modificarea Legii taximetriei prin stabilirea unor tarife unice pentru operatori şi interzicerea efectuării curselor în afara localităţii în care este emisă licenţa de transport ar încălca principiile liberei concurenţe.

Săptămâna trecută Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a aprobat o serie de amendamente la privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Printre modificările aduse se numără introducerea tarifului unic stabilit de către Consiliile Locale, obligativitatea ca toţi taximetriştii să opereze numai pe raza autorităţii de autorizare, înlocuirea cazierului de conduită profesională cu cazierul eliberat de Poliţia Rutieră şi sancţionarea activităţii neautorizate cu ridicarea plăcuţelor şi a talonului.

"Consiliul Concurenţei consideră că existenţa unor tarife unice ar fi în mod evident contrară intereselor utilizatorilor de astfel de servicii, atât în ceea ce priveşte existenţa unor preţuri corecte cât şi a asigurării unor servicii de calitate. Este, practic, imposibil de stabilit un tarif unic corect, în condiţiile în care costurile fiecărui operator privat sunt diferite, astfel că orice tarif ar fi calculat acesta ar fi arbitrar", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei.

Instituţia susţine că în prezent concesionarea serviciilor de transport în regim de taxi prin contracte de gestiune delegată s-a creat cadrul propice pentru o concurenţă loială prin preţ pe acestă piaţă, fără a depăşi limita maximă stabilită de autoritatea locală.
Legea taximetriei, în forma actuală, nu îi împiedică pe operatori să modifice individual tarifele fără a depăşi o limită maximă stabilită de primărie. Sub această limită, operatorii pot practica orice tarif, în funcţie de costurile fiecăruia (tipul de carburant şi consumul realizat, dimensiunile autovehiculului, capacitatea portbagajului, dotarea sau nu cu aer condiţionat, abs-uri, alte aspecte ce ţin de confortul şi siguranţa pasagerului, amortizări, asigurări de răspundere civilă, salarii etc).

Astfel, Consiuliul consideră că fiecare operator de taxi are costuri diferite şi trebuie să îşi determine în mod independent politica comercială, precum şi orice modificare a acesteia.

"Într-o economie de piaţă, singurele situaţii în care sunt admise preţuri fixe sunt cele în care activităţile se desfăşoară în regim de monopol, situaţie în care nu se regăseşte serviciul de transport de persoane în regim de taxi. În ceea ce priveşte invocarea, în sprijinul propunerii de tarife unice, a unor exemple din alte state, arătăm că în cele mai multe cazuri este vorba de fapt de tarife maxime sau recomandate, nu de tarife unice", se precizează în comuniat.

Potrivit instituţiei, statele care în trecut au acceptat tariful unic, lucrează în prezent pentru eliminarea acestuia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite