Cel mai tânăr consumator are şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA). Totodată, "Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite ESPAD" realizat în rândul tinerilor arată că în Capitală

realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA). Totodată, "Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite ESPAD" realizat în rândul tinerilor arată că în Capitală există aproximativ 24.000 de utilizatori de heroină injectabilă, dintre aceştia 50% fiind tineri cu vârste mai mici de 25 de ani. Potrivit Poliţiei Capitalei, faţă de anii trecuţi, vârsta de la care începe consumul de droguri a scăzut cu patru ani, iar numărul dependenţilor a crescut cu 25%. "Cel mai tânăr consumator, la ora actuală, internat în sevraj are 7 ani", ne-a spus Cristian Ene, preşedintele Asociaţiei "Forumul Antidrog".

Canabisul - cel mai consumat drog
Potrivit Raportului de evaluare pe 2006 făcut de ANA, în Capitală se consumă canabis în proporţie de 3,8%, cu un procent mai mult decât în Transilvania (2,8%) sau în Oltenia (2,1%). Faţă de aceste zone, în Bucureşti şi consumul de ecstasy şi cocaină este mult mai ridicat. "Analiza situaţiei drogurilor în România scoate în evidenţă faptul că Bucureştiul şi zonele limitrofe constituie placa turnantă a problematicii drogurilor în ţara noastră", ne-a declarat Pavel Abraham, preşedintele ANA. Femeile sunt mai puţin rezistente decât bărbaţii. "Femeile sunt într-o măsură mai mare expuse efectelor nocive ale consumului de alcool şi droguri decât bărbaţii", se arată într-un raport realizat de organizaţia "Salvaţi Copiii". Acelaşi raport arată că femeile de carieră, cele din mediul urban şi cu un nivel de educaţie mai mare sunt predispuse consumului de droguri, dar şi celui de alcool.

Marijuana şi substanţele inhalante - "preferatele" tinerilor
"Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite ESPAD", ultimul realizat de ANA în rândul elevilor, arată că a crescut nu numai consumul de droguri, dar şi cel de alcool şi tutun. Cei mai mulţi tineri bucureşteni consumă marijuana (2,6%) şi substanţe inhalante (1,7%). În primele opt luni ale anului, peste 500 de tineri, consumatori de heroină, cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani, au ajuns la dezintoxicare la secţia "Toxicomani" din Spitalul "Alexandru Obregia", a declarat, zilele trecute, şeful acestei secţii, Lucian Vasilescu. Ultimul raport realizat de "Salvaţi Copiii" arată că în oraşele mari există o predispoziţie pentru consum de droguri, dar şi "cartierele problemă", familia, grupul de prieteni sunt medii care pot influenţa negativ comportamentul tinerilor. "33% din tineri încep să consume droguri din cauza anturajului", ne-a explicat Cristian Ene.

Preşedintele Asociaţiei "Forumul antidrog" ne-a descris câteva semne după care un părinte îşi poate da seama dacă odrasla lui se droghează. "Copilul devine introvertit şi rămâne cu un mic grup de prieteni, care se caută insistent unii pe ceilalţi. Cu timpul, încep să-i lipsească bunurile: telefoane, lănţişoare etc. Apar semne fizice: înţepături, se dilată pupilele, pierde foarte mult în greutate, nu mai mănâncă şi are o senzaţie de sete acută", ne-a mai zis Cristian Ene, adăugând că printre motivele care-i împing pe tineri să se drogheze se numără şi lipsa de perspectivă şi plictiseala.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite