Bucureşti: 3.000 de fermieri ar putea protesta, joi şi vineri, cerând subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 3.000 de fermieri ar putea picheta de joi şi vineri sediile Ministerului Agriculturii, Ministerului de Finanţe, al Guvernului şi la Palatul Cotroceni, dacă Preşedinţia nu va anunţa astăzi o soluţie pentru acordarea în totalitate a subvenţiilor la ovine şi bovine până la alegeri.

Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş, a afirmat că reprezentanţii crescătorilor de bovine şi ovine au venit la întâlnirea propusă de preşedeintele Băsescu pentru ziua de miercuri şi aşteaptă o soluţie pentru acordarea subvenţiilor.

Vrem un răspuns final astăzi, iar dacă nu va veni, avem autorizaţii deja luate pentru a picheta mâine şi poimâine, cu 3.000 de oameni sediile Ministerului Agriculturii, Ministerului de Finanţe, al Guvernului şi la Cotroceni. Alte câteva mii de fermieri vor picheta prefecturile din 38 de judeţe”, a spus Caraş, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, soluţia propusă de Preşedinţie până în prezent nu poate fi acceptată de fermieri pentru că aceştia nu au cu ce garanta împrumutruile de la bănci. „Este o propunere total de neacceptat, pentru că Fondul de Garantare nu garantează decât 50%, iar fermierii nu au cu ce să vină în completare”, a explicat Costel Caraş.

Aproximativ 1.000 de crescători de taurine au protestat, săptămâna trecută în faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice, nemulţumiţi de neplata subvenţiilor pe cap de animal, de 570 lei pentru bovină, respectiv 44 lei pentru ovină. Aceştia au încercat de mai multe ori să intre în clădirea ministerului, au reuşit să rupă cordonul făcut de forţele de ordine, însă au fost readuşi de jandarmi la locul de protest.

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit să vorbească cu fermierii protestatari din faţa Palatului Cotroceni, cărora le-a promis că până în decembrie vor fi găsite soluţii pentru a doua tranşă a subvenţiilor pe cap de animal, în timp ce prima tranşă va fi plătită până la începutul lunii noiembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite