Bucureşti: 8.000 de români fac masteratul şi doctoratul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară nu a afectat anul acesta sistemul de burse şi granturi acordat tinerilor români. Mii de tineri aleg în fiecare an să facă un masterat sau un doctorat la una dintre instituţiile de învăţământ superior din lume.

Tinerii români sunt mari amatori să-şi aprofundeze studiile în străinătate. Acest lucru reiese din studiul de caz realizat de QS Top Grad School.

Studenţii pot obţine finanţări pentru a urma un program de masterat sau de doctorat în străinătate fie de la diverse fundaţii din România, fie prin finanţări internaţionale. Una dintre organizaţiile nonguvernamentale care oferă sprijin tinerilor dornici să studieze în străinătate este Fundaţia „Dinu Patriciu“.

Prin programul „Orizonturi Deschise“, sunt ajutaţi tinerii capabili, dar care au o situaţie financiară care nu le permite să studieze în afară. „Oferim 100 de burse în valoare de maximum 15.000 de dolari pe an, fiecare. Cei care aplică pentru o astfel de bursă au fost deja acceptaţi la o universitate din străinătate“, a explicat, pentru „Adevărul de Seară“,  managerul de comunicare al Fundaţiei „Dinu Patriciu“, Diana Călin.

O altă posibilitate este ca tinerii să se finanţeze singuri, întrucât sunt şi universităţi care oferă masterate cu predare seara sau în weekend, astfel tinerii pot avea un job în paralel.

Ajutor financiar de la universităţi
O altă posibilitate de finanţare a studiilor este obţinerea de burse oferite de universităţile din străinătate. University College London, spre exemplu,  a investit recent mai mult de 250.000 de lire în burse pentru domeniul cercetării.

Pe lângă asta, universitatea oferă burse de studiu în valoare individuală de 5.000 de lire pentru un an, se mai arată în raportul realizat de topgradschool.com.

Alexandra Păun este o tânără doctorandă care a ales să studieze în străinătate, în Canada. Ea urmează un doctorat la McGill University şi a primit o bursă de 1.300 de dolari canadieni şi plata studiilor în valoare de 3.000 de dolari canadieni pe an. Alexandra a urmat studiile masterale la INSA Lyon. „Universitatea  a ajutat financiar studenţii străini în anul I şi al II-lea de studiu, în mod special pe cei din ţările sărace“, a explicat tânăra.

Ea a preferat să nu lucreze pe parcursul studiilor, dar a câştigat bani din pregătirea elevilor de la gimnaziu şi de la liceu. Un alt exemplu de student care a ales să urmeze un masterat în afară este Laurenţiu Braic, masterand la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Tânărul a obţinut o bursă Erasmus pentru şase luni la Universitatea Paris 6. "Bursa este în valoare de 2.000 de euro. Studiile sunt gratuite, iar universitatea oferă un ajutor de cazare", a spus Laurenţiu. Tânărul intenţionează să obţină o bursă printr-un program european, pentru a face tot masteratul în Franţa.

"Universităţile nu selectează pe oricine“

Directorul din Ministerul Educaţiei, Ion Ciucă, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că anual pleacă în medie 6.000-8.000 de tineri pentru a urma studii de masterat şi de doctorat. „Criza economică nu a micşorat numărul de tineri care urmează cursuri în străinătate. De regulă, cei care vor să studieze în afară îşi fac calcule din start. În plus, nici universităţile nu selectează pe oricine“, a explicat oficialul din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Masteratele şi doctoratele au căutare şi în ţară

Printre cele mai dorite masterate şi doctorate de la noi din ţară sunt cele în domeniile studiilor economice şi informatică. Mulţi dintre absolvenţii de facultate îşi doresc însă să-şi urmeze studii postuniversitare în domenii precum Ştiinţe Politice,  Comunicare şi Jurnalism. „Am absolvit Facultatea de Jurnalism şi voi face un masterat în Comunicare.

 De asemenea, vreau să mai fac un masterat în domeniul Afacerilor la Academia de studii Economice, dar vreau neapărat în străinătate. Nu m-am gândit încă în ce anume”, a spus Simona, o bucureşteancă, în vârstă de 21 de ani. Studiile postuniversitare în România sunt mult mai ieftine, un program de masterat de doi ani, spre exemplu, costă în jur de 6.000 de lei. Preţul unui doctorat este în medie de 20.000 de lei, pentru cei trei sau patru ani de studiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite