Cel puţin 15 statui ar putea răsări în Parcul Carol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avantaj turisticPe locul unde Biserica Ortodoxă Română a dorit să ridice Catedrala Neamului, în Parcul Carol, municipalitatea ar putea construi o a doua Piaţă a Eroilor, după vestitul panteon


Avantaj turistic
Pe locul unde Biserica Ortodoxă Română a dorit să ridice Catedrala Neamului, în Parcul Carol, municipalitatea ar putea construi o a doua Piaţă a Eroilor, după vestitul panteon din Budapesta. Dacă planul viceprimarului Capitalei nu va rămâne un alt film SF, marca PMB, acesta ar putea deveni un punct turistic extrem de important pentru Bucureşti, deoarece Piaţa Eroilor ungurească este a doua atracţie turistică din ţară, după Palatul Parlamentului ungar. Monumentul, flancat de cele două muzee de artă, îţi taie pur şi simplu respiraţia: Arpad şi ceilalţi şase conducători de triburi maghiare, dispuşi în jurul unei coloane înalte de 36 m, din vârful căreia priveşte triumfător arhanghelul Gabriel, purtător al Sfintei Coroane şi al crucii lui Lorraine. În faţa grupului statuar, operă a sculptorului Gyorgy Zalla, ridicat la 1896, se află monumentul unor eroi mai recenţi, al revoluţionarilor de la 1956, iar în spate, dispuşi de-a lungul unei colonade semicirculare, cu lungimea de 85 m, se vede întreg panteonul naţional maghiar, de la ştefan cel Sfânt la Ludovic Kossuth.

Gata peste cinci ani
Printre cei 15 eroi care vor fi reprezentaţi pe dealul din Parcul Carol se numără Mihai Viteazul, ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân şi Matei Basarab. "Una din cinci statui va fi ecvestră, astfel încât ne putem încadra în suma care ar putea fi alocată proiectului, de 15 milioane de euro", explică viceprimarul Murgeanu. El a adăugat că, dacă toate formalităţile vor merge şnur, bucureştenii vor admira impunătoarele monumente peste cinci ani. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Zamfir Dumitrescu, spune însă că numai propunerile şi prezentările sculptorilor ar putea dura cel puţin un an de zile. "În cazul unui concurs pentru un grup statuar, care urmează să fie realizat chiar şi pe un domeniu public, acesta trebuie să fie unul cu recompense, cu premii pentru artişti, ca o competiţie obişnuită, pentru că altfel nu munceşte nimeni pe degeaba", susţine Dumitrescu. El a adăugat că, pe lângă costurile participării la licitaţie, sculptorul şi echipa lui ar putea cere pentru o statuie ecvestră, de mărimea celei din Piaţa Universităţii, aproximativ un milion de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite