Limbaj de maidan la şedinţa cu aleşii Capitalei: „nesimţitule!” „dar tu cine eşti, mă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, nervoşi că pentru a doua oară au venit la şedinţă degeaba, s-au dezlănţuit în acuzaţii politice şi limbaj trivial

Se întâmplă a doua oară, la distanţă de o săptămână, când consilierii generali sunt chemaţi de primarul general Sorin Oprescu la o şedinţă extraordinară, iar aceasta se suspendă din lipsă de cvorum. Concret, pentru a nu fi nevoiţi să voteze nişte proiecte cu care nu sunt de acord, cea mai mare parte a consilierilor PDL, grup care deţine majoritatea în consiliul, au chiulit. Motivaţia a fost explicată de Călin Murg, PDL-ist şi el dar obligat să vină la şedinţă de statutul de preşedinte al CGMB: „unii au probleme personale, alţii consideră că au probleme mai importante de rezolvat pentru Bucureşti decât aceste proiecte de pe ordinea de zi”.

După ce s-a făcut prezenţa s-a constatat că doar 17 din cei 55 de consilieri au fost prezenţi, imediat şedinţa fiind declarată închisă. Consilierii nu s-au dat însă duşi cu una cu două şi au luat pe rând cuvântul la microfon, „ca într-o întâlnirea amicală”, cum ei înşişi au declarat.

Primul a fost primarul general Sorin Oprescu care a rememorat proiectele pe care le ştia pe de rost: contractarea unui împrumut de 800 de milioane de euro, 500 de milioane pentru refinanţarea unui împrumut de pe vremea lui Videanu, iar restul pentru proiecte de infrastructură. Proiectul cel mai sensibil este cel prin care Oprescu solicită Consiliului demararea unei proceduri prin care să ceară Guvernului ştergerea „din pix” a penalităţii de 8 mii de miliarde de lei vechi pe care RADET-ul o are la ELCEN. „Aceste penalităţi sunt ca poveştile cu Cocoşu Roşu”, a spus Oprescu. De asemenea, alte proiecte care nu au trecere în faţa consilierilor sunt construirea unei parcări subterane în Centru Istoric şi săparea unui tunel de 8 kilometri care să lege Splaiul Independeţei de Autostrada Bucureşti – Piteşti. Argumente împotivă, au avut Călin Murg şi Mircea Raicu, singurii PDL-işti prezenţi la şedinţă pentru fiecare dintre acestea.

La un moment dat, discuţiile s-au încins, iar, de la tribună, Călin Murg l-a făcut „nesimţit” pe Doru Giugula, liderul grupului PSD, acesta a ripostat dar cum n-a avut microfon, „cuvintele dulci” nu au ajuns decât la urechile vecinilor de fotoliu.

La microfon s-a înfiinţat şi un consilier, respectabil cel puţin ca vârsta, care a cerut explicaţii colegilor de la PDL cu privire la chiulul în masă. Nesatisfăcut de răspuns a încheiat luarea de cuvânt cu „Credeţi că am faţă de cretin?”. Replica a venit rapid din partea preşedintelui Murg: „Nu noi domnu consilier, altcineva” a spus Murg făcând referire la o declaraţie de presă pe care Oprescu ar fi făcut-o în paginile unui ziar: „consilierii sunt nişte cretini”. Luat la bani mărunţi, Oprescu a negat că şi-ar fi caracterizat în acest mod colegii.

După o oră de discuţii „amicale” şedinţa s-a încheiat urmând ca în scurt timp, primarul să convoace o alta cu aceleaşi proiecte şi aceiaşi consilieri.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite