Croitoria high-tech. Află unde îţi poţi face hainele perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INOVAŢIE Doamnele amatoare de haine unicat pot scăpa de vizitele dese la probe mergând la Institutul de Cercetare şi Inovare în Textile şi Pielărie unde sunt scanate, iar  un designer le închipuie modelul

Fuste cu şliţuri sau volane, sacouri cu umeri umflaţi, rochii în diverse modele, cu spatele gol, cu decolteuri generoase, lungi sau scurte, pantaloni, cămăşi. Alexandra Mocenco, designerul Institutului de Cercetare şi Inovare în Textile şi Pielărie din Capitală, le închipuie pe toate şi face şi cataloage de tendinţe.

Pe câteva manechine din atelier sunt aliniate diverse modele de rochii, cu fermoare, găuri, care mai de care mai speciale. Bucureştenii care vor să aibă haine unicat, dintr-un anumit material sau, pur şi simplu, sunt melancolici după croitorii adevăraţi de altădată, pot veni la Institut, unde funcţionează cel mai modern atelier din ţară.

Raze infraroşii în loc de metru

Hainele ating perfecţiunea pentru că măsurătorile nu mai sunt luate cu metrul de croitorie, ci cu ajutorul unui scanner performant. „Nu trebuie decât să intri înăuntru şi în 12 secunde se face scanarea, iar în alte câteva minute sunt generate pe calculator 150 de dimensiuni ale corpului“, explică inginera Claudia Niculescu.

Doamnele nu mai trebuie să vină de zeci de ori la probe pentru că toate dimensiunile preluate sunt trimise la o firmă din Iaşi, cu care Institutul colaborează, şi sunt create tipare de bază foarte exacte. Clientul îşi alege apoi modelul, se fac tiparele în funcţie de acesta şi asta e tot. „Pentru că sunt atât de multe măsurători, tiparul este ca a doua piele pentru corp“, completează cercetătoarea.

Preţurile iau faţa altor croitorii din centrul Capitalei. Astfel, manopera pentru o rochie de seară nu ajunge la mai mult de 250 de lei, un sacou costă în jur de 100 de lei, iar o cămaşă 50 de lei. „Facem şi reparaţii de articole de îmbrăcăminte, iar cei care vor pot cumpăra dintre produsele deja confecţionate“, spune Sabina Olaru, şefa Departamentului Cercetare Design şi Antropometrie.

Institutul primeşte în jur de 30 de comenzi lunar şi, uneori, încheie şi contracte cu firme. „Acum avem, de exemplu, comenzi la uniforme şi săptămâna viitoare vin copiii la scanat“, completează aceasta.

Îmbrăcăminte care ascunde imperfecţiunile

Avantajul cel mai mare al croirii unor haine cu mărimi foarte precise este că pot fi camuflate anumite defecte. „Dacă eu am un umăr mai jos observ asta la scaner şi pun pernuţe de grosimi diferite la umerii unui sacou. Dacă un şold este mai gros într-o parte, fac fusta în aşa fel încât să fie şi în cealaltă parte la fel“, explică Claudia Niculescu.

Scanner pentru croitorie şi cercetare

Institutul de Cercetare şi Inovare în Textile şi Pielărie n-a achiziţionat scannerul doar pentru a realiza tipare de croitorie. Scopul principal al acestuia este de a realiza o bază de date pentru a schimba standardele de mărimi la obiectele de îmbrăcăminte. Potrivit măsurătorilor realizate în toată ţara, în ultimii 20 de ani, înălţimea corpului românilor a crescut cu şase centimetri, iar femeile au bustul mai mare cu aproximativ patru centimetri. Aceste date vor ajuta la schimbarea tiparelor de lucru în fabricile de haine din ţară. Rezultatele studiului îi ajută şi pe cei care fac scaune ergonomice să-şi adapteze dimensiunile la tendinţele masei corporale a populaţiei. Un scanner asemănător, dar mai puţin performant mai are şi Institutul de Matematică, dar are alte implicaţii în cercetare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite