Bucureşti: 10.000 de lei, preţul unei vieţi pe şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma la care lucra muncitorul ucis ieri de un tavan prăbuşit din fostul sediu al Primăriei Sectorului 1 riscă doar să plătească o amendă. Rănit grav de grinda şi molozul sub care a fost prins, Dumitru Ţucă a murit la scurt timp după ce a fost transportat la spital.


Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, lucra la consolidarea imobilului de pe strada Banu Manta, afectat de incendiul de acum două săptămâni, când plafonul a căzut peste el. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că responsabilitatea revine firmei Rombeton Construcţii SRL. „Constructorul trebuia să asigure protecţia muncitorilor pe durata lucrărilor “, se arată într-un comunicat transmis de primărie.

Mortul e de vină!

În schimb, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti s-au lămurit din primele clipe ale anchetei cine este vinovat. „Persoana respectivă a fost sursprinsă într-un moment de neatenţie. La faţa locului a fost găsită casca, deci avea echipament“, susţine directorul ITM Bucureşti, Constantin Bujor. Explicaţia este puerilă întrucât o cască nu-l putea proteja pe muncitor de cele câteva sute de kilograme de moloz sau de grinda sub care a fost prins.

Pedepse penale, doar pe hârtie

De la începutul anului, pe şantierele Capitalei şi-au pierdut viaţa 18 muncitori, dar firmele la care lucrau au fost sancţionate doar cu amenzi, deşi legea prevede posibilitatea începerii urmăririi penale. „Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani“, se arată în articolul 190 din Codul Penal. Până acum, singurele sancţiuni pentru accidentele mortale de pe şantiere au fost amenzi începând de la 10.000 de lei. Doar în cazul accidentului de la Pasajul Băneasa, din luna mai, unde patru munictori şi-au pierdut viaţa, s-a deschis ancheta penală pentru şeful de şantier, inginerul Gheorghe Dumitriu, şi pentru patronul firmei de construcţii. Doar în cazul accidentului de la Pasajul Băneasa, din luna mai, unde patru muncitori şi-au pierdut viaţa, a fost declanşată urmărirea penală pentru şeful de şantier şi patronul firmei constructoare.

Sistări la Basarab

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a efectuat ieri controale pe mai multe şantiere din Capitală. În urma acţiunii, au fost sistate şase lucrări la Pasajul Basarab, în zona Titulescu, pentru nesprijinirea malurilor şi neutilizarea echipamentelor de protecţie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite