Se redeschid magazinele de vise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a dat o hotărâre de interzicere a comerţului cu etnobotanice, magazinele de vise se redeschid pentru că patronii au acţionat în instanţă hotărârea. Prefectul Capitalei spune că doar o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Serviciului Antidrog, Gărzii Financiare şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor pot închide definitiv aceste magazine.

La finele anului trecut, consilierii generali au aprobat în unanimitate o hotărâre prin care interziceau comerţul cu etnobotanice pe o rază de 1,5 kilometri faţă de şcoli, spitale dar şi de scări de bloc, obligând astfel patronii de spice-shopuri să închidă afacerea.

Acum, magazinele se redeschid, deoarece hotărârea poate fi atacată cu uşurinţă în contencios administrativ, iar, câtă vreme există un litigiu, aceasta îşi pierde aplicabilitatea. De exemplu, în sectorul 6, din 20 de magazine închise de reprezentanţii Primăriei, şase s-au redeschis deja. De asemenea, şi în cazul altor sectoare unde s-au semnat procese verbale de închidere a activităţii au fost atacate în instanţă şi urmează să-şi reia activitatea.

„Hotărârea de consiliu are valoare de lege, însă poate fi uşor atacată în instanţă. Doar o lege dată de Guvern ar putea rezolva problema. De aceea facem apel la Ministerele Sănătăţii şi Agriculturii să elaboreze împreună un proiect de lege care ar putea reglementa consumul acestor subtanţe”, a declarat Mihai Anghel, consilierul primarului 6, Cristian Poteraş.

Patronii „drogurilor legale” se dau florari în acte

În sectorul 2, aceeaşi poveste: pe strada Lizeanu funcţionează non-stop magazinul Bulldog Shop, care vinde tuturor pliculeţe cu ierburi sau prafuri ce bagă în spital sute de tineri.
Patronul unui alt magazin de acest gen, tot din sectorul 2, se laudă chiar că, de un an de zile de când are afacerea, niciun poliţist sau vreo altă autoritate nu l-a deranjat cu vreo întrebare. „Nici nu are ce să-mi facă, nu există un motiv clar ca să mă închidă”, spunea Joe, reprezentantul unui magazin din Iancului.

Autorităţile sectorului 2 cunosc situaţia, însă legea nu le permite să facă mai mult. „Vă facem cunoscut faptul că două societăţi comerciale care comercializează etnobotanice au acţionat deja în instanţă Primăria Sectorului 2 pentru anularea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 2 care restricţionează comercializarea acestor produse. Sperăm ca în instanţă să câştigăm”, declarat Anatol Albu, purtătorul de cuvînt al instituţiei.

Instanţa însă, explică Mihai Anghel, e posibil să dea câştig de cauză comercianţilor, atâta vreme cât ei sunt înscrişi la Registrul Comerţului drept vânzători de flori. „Cred că şi Ministerul Justiţiei ar trebui să găsească pentru aceste cazuri o formulă de judecată mai simplă, pentru că un proces poate dura şi un an. În plus, judecătorul nu stă să verifice ce activitate desfăşoară un om care este înregistrat ca desfăşurând o activitate de comerciant de flori. Potrivit legii, el are voie să facă acest lucru”, a mai spus Anghel.   

Soluţia: bombardarea cu amenzi

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei vine cu soluţia. “Am înfiinţat în octombrie anul trecut o comisie mixtă format din reprezentanţi ai Serviciului Antidrog, Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare. Fiecare acţionează în baza propriilor legi, cei de la Garda Finaciară pot acorda sancţiuni pentru evaziune fiscală, cei de la Protecţia Consumatorilor - pentru că eticheta unui produs nu corespunde cu conţinutul şi aşa mai departe. În felul acesta se poate ajunge până la închiderea magazinelor”, a zis Atănăsoaei. Comsia a suspendat până acum activitatea a 16 magazine, pe unul l-au desfiinţat şi au întocmit 67 de dosare penale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite